Dijabetes je postao bolest modernog čovjeka i pogađa sve veći broj stanovnika na svijetu.
Predstavljamo vam tri lako dostupna začina koja kontroliraju razinu šećera u krvi.
Ljuta papričica
American Journal of Clinical Nutrition je časopis koji je objavio istraživanje kojim je mjerena razina glukoze u krvi nakon konzumacije obroka koji sadrži ljutu papričicu. Istraživanje je pokazalo da je ljuta papričica utjecala tako da je čak u nekih 20 minuta do dva sata poslije obroka smanjila razinu glukoze u krvi. Također je primjećen značajan pad razine inzulina u krvi, posebno kod onih koji su već 30 dana prije ovog testiranja konzumirali obroke koji su sadržavali ljutu papričicu.

Ova su saznanja nagnala istraživače da zaključe da ljuta papričica poboljšava osjetljivost stanica na inzulin, što tijekom vremena dovodi do sniženja razine šećera u krvi.

Papričice možemo jesti svježe, što je vjerojatno i najbolje, jer su bogate vitaminom C. I aleva (sušena i mljevena) paprika također sadrži sve aktivne sastojke kao i svježa. Neka kasnije proučavanja su sugerirala da je upravo tvar koja paprikama daje ljutinu – kapsaicin – onaj sastojak koji dovodi do smanjenja razine šećera u krvi.

Origano

Istraživanje koje je objavljeno u Journal of Natural Medicine pokazalo je da glukozidi koje sadrži origano mogu pomoći da se snizi razinu šećera u krvi.

Origano vam je poznat kao uobičajen začin za pizzu, a može se nabaviti u svim trgovinama. Potražite eterična ulja od origana koja se mogu naći u ljekarnama i trgovinama zdrave hrane ako želite probati nešto novo.

Kurkuma

Skorašnje ispitivanje djelovanja kurkume na Medicinskom fakultetu Harbin u Kini uključilo je pacijente oboljele od dijabetesa tipa II. Pacijenti su tijekom tri mjeseca uzimali 300 miligrama kurkume dnevno. Kod svih su zabilježena značajna smanjenja razine glukoze u krvi i smanjenja otpornosti na inzulin. Također je smanjen hemoglobin A1 C (dijabetes marker) u odnosu na kontrolnu skupinu ispitanika koja je uzimala placebo lijek.Ove rezultate istraživači pripisuju aktivnoj tvari iz ovog začina, po imenu kurkumin. Kurkumin je prirodni antioksidans i protuupalno sredstvo.

To je upravo ona supstanca koja kurkumi daje njenu karakterističnu narančasto-žutu boju. Osim spomenutog, kurkumin ima još brojna povoljna djelovanja na zdravlje.