San

Što prije odlaska na spavanje?

Biološki sat čovjeka radi u ciklusima od 90 minuta, a kvalitetan noćni san podijeljen je na 4-5 ciklusa. Ukoliko ustajete ujutro u sedam sati, onda lako možete izračunati kada trebate navečer ići na spavanje, računajući 4-5 intervala od po 90 minuta.

Isključite telefon! Američki znanstvenici su dokazali da mobilni telefon emitira radijaciju koja blokira mozak prilikom prelaska u stanje "Delta sna" (stanje u kojem se čovjek može potpuno odmoriti).

Odredite pravo vrijeme za tuširanje. Oko deset sati navečer unutrašnja temperatura tijela prirodno opada, što je znak za mozak da počne oslobađati hormon melatonin. Tuširanje 90 minuta prije odlaska na spavanje simulira ovaj pad temperature, što ubrzava ulazak u "Delta fazu".
 
Ujutro kada se probudite…

Nemojte ponovo zaspati, jer ćete započeti novi ciklus sna od 90 minuta, a nakon buđenja prije kraja tog ciklusa duže ćete biti pospani i teško ćete funkcionirati. Umjesto toga, na zvuk sata ustanite i idite na tuširanje.

Pijte svježi sok od naranče umjesto mlijeka! Tijekom noći pada razina šećera u krvi i tekućine u organizmu, što uzrokuje jutarnju slabost i usporenost. Sok od naranče eliminirat će ovaj osjećaj za manje od 10 minuta.

Jedite meso i povrće! Nedostatak željeza uzrokuje nemiran san, često ustajanje, pa čak i hodanje u snu. Zato, ako imate ovakvih problema, povećajte unos zelenog lisnatog povrća i crvenog mesa.


Dok spavate…

23.00 – Pada tjelesna temperatura i razina kortizola u organizmu, što uzrokujepospanost, mišići se opuštaju, a mozak počinje oslobađati melatonin.

23.15 - Počinje "tihi san", a karakteriziraju ga kratki i dinamični moždani valovi.

23.30 - Moždani valovi postaju dugi i usporeni. Što je val duži i sporiji, to je san dublji.

00.30 - Nakon ulaska u REM fazu, krvni tlak pada i to svakih 90 minuta, i to je faza u kojoj sanjamo.

07.00 - Pred jutro, temperatura, krvni tlak i razina kortizola rastu, povećava se frekvencija moždanih valova i rad srca se ubrzava. San je u ovoj fazi lak i površan, što nam pomaže da lakše ustanemo.