celer-001


Iako je zbog ostalih veoma zdravih namirnica poprilično zapostavljen, kad pročitate ovaj članak koliko je zdrav odmah ćete otrčati do prve prodavnice da ga kupite. Reč je o celeru – stabljikama celera.

Kod nas se celer koristi kao začin ili se njegov koren renda za razne salate, a ona kombinacija sa jabukama je apsolutno najpopularnija. Međutim, mnogo lekovitih sastojaka krije se u stabljikama celera i zato potražite onaj sa dugom stabljikom, a mi ćemo vam reći zašto bi to trebalo da uradite.
Celer je odličan izbor ako želite smršati i pazite na kalorije jer jedna velika stabljika sadrži svega 10 kalorija i zato je grickajte za užinu dodavajte u supe, salate i gulaše.
Ako patite od bolova u zglobovima, infekcije pluća, astme ili imate akne trebalo bi čim više celera da koristite u svojoj ishrani zbog njegovih antiupalnih svojstava.
Kada osećate nervozu i da vas stres polako uzima pod svoje grickajte stabljiku celera. Minerali kojima je celer veoma bogat, posebno magnezijum i eterična ulja umiruju nervni sistem. Ako pre spavanje za užinu pojedete nekoliko stabljika celera, garantovano ćete bolje spavati.
Sigurno ste primetili da stabljika celera kad je zagrizete ima ukus kao hrskava voda i upravo zbog velike količine vode od koje je sačinjena veoma dobro utiče na probavni sistem. A kad tu vodu spojimo sa vlaknima koja takođe sadrži, to je dobitna kombinacija za dobru i urednu probavu pa čak i probleme sa zatvorom. Izbegavajte je za vreme stomačnih virusa propraćenih prolivom.
Celer sadrži natrijum, ali ne isti koji sadrži so. So iz celera je organskog porekla, veoma važna za vaše zdravlje.
Istraživanja su pokazala da samo jedna stabljika celera dnevno povećava preporučenu dnevnu dozu vitamin A za 10 odsto, nutrijente od velike važnosti za zdravlje očiju i dobar vid.
Celer sadrži komponente koje smanjuju loš holesterol, a samim tim utiču i na sniženje povišenog krvnog pritiska. Ako imate probleme sa pritiskom celer konzumirajte najbolje u sirovom obliku.
 Pored svega navedenog istraživanja su pokazala da moćni flavonoidi u celeru koji se zovu luteolini sprečavaju rast ćelija zahvaćenih rakom posebno u pankreasu, takođe redovno konzumiranje celera smanjuje rizik od nastanka raka dojke.
Korisni saveti: kada kupujete celer birajte onaj čija stabljika pukne čim je savijete to znači da je sveža i hrskava, a što se tiče boje zapamtite pravilo “što tamnija stabljika-to više ukusa”.

Celer jedite odmah čim ga nasečete, jer ako ga iseckate i ostavite da stoji u frižederu gubi svoje hranjive materije, dok celer koji se kuva na pari zadržava 99 odsto svih nutrijenata.