PENTAX DIGITAL CAMERA


Neugledni korijan iz kojega se rađa divan cvijet. Mnogima taj korijen ide čak i na živce jer se ljepi na odječu, pa ga čupaju bacaju ili najčešće niti ne gladaju a nisu svijesni koliko on pomaze nasem zdravlju !

Nije ga bog stvorio da nam smeta, već da ispuni svoju svrhu i pomogne čovjeku. Čičak potječe iz Azije, ali je rasprostranjen i po Sjevernoj Americi i Europi. U Hrvatskoj spada među najrasprostranjenije korove. Može ga se naći na neobrađenim poljima, uz ceste, potoke i rijeke.
Ljekovita svojstva i dijelovanja  čička prepoznata su za mnoge bolesti i tegobe: upale usne šupljine, za smirenje kašlja, kod oteklina limfnih žlijezda na vratu, za stvaranje bijelih krvnih zrnaca, pri poticanju apetita i bolju probavu, za bolji rad mjehura i bubrega, za dezinfekciju kože.
On djeluje protuotrovno i dezinficira cijeli organizam. Liječi sve vrste čireva, skrofula, gihta, zastarjelih reumatskih bolesti, vodenih bolesti i kod trovanja živom. Vrlodobar borac je protiv osipa, bolesti usne šupljine, ranica, lišajeva, ekcema, gnojnih rana ali i kod upale želuca, i protiv bolne reume. Ljudi ga od davnina koriste gotovo za sve vrste što vanjskih što unutrašnjih oboljenja a dobar je i za rast te obnavljanje kose.
Svjedočanstva o ljekovitom čičku govore samo najbolje, mnogima je pomogao a svi dijelovi ovog korijena su ljekoviti, od sjemena do cvijeta.
Kod kuće možete napraviti nekoliko pripravaka od čička koji će pomoći vašem zdravlju:
Čaj od čička se sprema tako da usitnjeni korijen prelijete kipućom vodom i ostavite da se lagano kuha 3 minute. Kada je skuhan, čaj ostavite 10-15 minuta da odstoji. Pijte ga zaslađenog medom nekoliko puta dnevno ili ga koristite za obloge.
Ulje od čička napravite tako da svježi korijen prelijete čistim alkoholom i ostavite u zatvorenoj posudi da odstoji 15-ak dana. U mješavinu dodajte maslinovo ulje, te sve ostavite prekriveno gazom da stoji još 4 tjedna. Alkohol će s vremenom ishlapiti, te smjesu nakon toga procijedite i čuvajte na hladnom mjestu.
Mozete ga koristit kao losion za kosu Svježi korijen prelijte kipućom vodom i kuhajte 10-ak minuta. Nakon kuhanja dodajte jabučni ocat i narezani crveni luk. Ostavite tako da odstoji cijeli dan, a kasnije procijedite. Ovaj losion nanesite na glavu i pustite da stoji sat vremena, nakon toga isperite. Ovaj postupak ponavljajte dokle god je potrebno.