Kada nas nešto zaboli, obično posegnemo za tabletom. Ponekada to nije najbolji način niti rješenje. Prirodni lijekovi su najbolji i najefikasniji. Od sada pokušajte bolove riješiti lukom.
A, u nastavku pogledajte koje bolove otklanja i kako.
Bol u uhu
Bol u uhu je veoma neprijatna pojava, ali uz pomoć luka možete se osloboditi bola, u tren oka. Jednostavno stavite u uši češanj bijelog luka, i on će smanjiti upalu. Od luka će proći bol u ušima i glavi.
A ako vas muči migrena, ponovite ovu proceduru prije odlaska na spavanje. Neka luk ostane u ušima preko noći.
Luk skida temperaturu
Ovo je idealno sredstvo za djecu. Ako vaše dijete ima visoku temperaturu, isjeckajte luk na kolutove i pokvasite u jabukovom sićetu. Zatim ga stavite na stopala i u uši djeteta. Žarište nestaje veoma brzo.
Izliječite kašalj lukom
Sok od luka je veoma efikasan sirup protiv kašlja, koji možete napraviti po ovom receptu:
Sastojci: 1 glavica crnog luka, 2-3 kašike prirodnog meda.
Priprema: Odaberite finu i zdravu glavicu crnog luka, srednje veličine. Luk oljuštite i isjecite. Stavite u dublju posudu i prelijte medom.
Posudu prekrijte tacnicom ili folijom za domaćinstvo i ostavite na sobnoj temperaturi da prenoći. Sutradan ujutru, smjesu procijedite kroz gustu gazu ili cjediljku. To je doza za jedan dan.
Uzimajte po jednu kašiku sirupa na svaka dva sata, možete i češće. Sigurno ćete već nakon kratkog vremena osjetiti da lakše dišete i ubrzo ćete početi da iskašljavate.