SASTOJCI

mleko 1,5 šolja
margarin 70 gr
sveži kvasac 1/2 pakovanja
šolje topla voda 1/3(35 - 40 C)



jaja 2 komada, umućena
šećer 1/4 šolje
so 1,5 kašičica
gr brašno 700(650za krofne, i oko 50za mešenje)
kora od limuna sitrno narendana kora od pola limuna

PRIPREMA
U maloj šerpi zagrejte mleko i u njemu istopite margarin.

U drugoj maloj posudi u mlakoj vodi razmutite svež kvasac i ostavite desetak minuta da poraste.

U sud za mešenje dodajte polovinu brašna. Dodajte mleko sa razmućenim margarinom, koje morate ohladiti prethodno, da bude mlako. Dodajte razmućen kvasac, umućena jaja, so, šećer i narendanu koru od pola limuna. Mešajte mikserom, koristeći prvo najmanju brzinu, pa nakon nekoliko minuta, srednju. Nakon nekoliko minuta, dodajte ostatak brašna. Mešajte mikserom, opet, koristeći prvo najmanju brzinu, pa nakon nekoliko minuta, srednju. Masa za krofne mora da se potpuno izjednači, i postane glatka. Pokrijte sud vlažnom krpom, ili samolepljivom plastičnom folijom i ostavite oko 1 sat, dok se masa ne udvostruči.

Izvadite masu na radnu površinu, koju ste prethodno naprašili brašnom, da se ne bi lepila, i formirajte loptice u obliku krofne. Možete koristiti odgovarajući kalup za isecanje mase za krofne, ili čaše sa malo većim otvorom. Prečnik krofne bi trebalo da bude oko 7 cm, a debljina mase oko 1 - 1,5 cm.

Pripremljene krofne odlažite na papir za pečenje, koji ste naprašili sa brašnom, da odstoje nekih 30 minuta. Pripremljene krofne naprašite brašnom i prekrijte nekom jako tankom krpom.

Zagrejte ulje u dubokom tiganju na jaču temperaturu. Pržite krofne u zagrejanom ulju oko 1 minuta sa svake strane. Gotove krofne ostavite na papirni ubrus da se ocede. Ostavite ih da se ohlade oko 15 minuta, pa ih pospite šećerom, ili prelijte istopljenom čokoladom, pre serviranja.




izvor:www.coolinarika.com