Ovako sam ga ja učila u školi praviti i uvijek mi lijepo ispadne ![😉](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_tFu4urQk6t7OAefkuaK6ra7GzF8RIfMJbVA4owjZNNSxBjkr32qxHMAzq55RERyPlQ2cgehyPFA305vvoO7wReQLBH4jQVvPX7OWYFRLtfTwXa_Q=s0-d)
Sastojci
1 kg mekog brašna
1 kg margarina
cca 6 dl hladne vode
1-2 žlice sirćeta
sol po ukusu
+ brašno za margarin i valjanje
Priprema
1.
U vodu umješajte sol i sirće, prosijte brašno, zamjesite mekše tijesto,dobro ga izradite. Tijesto pobrašnite i ostavite odmarati na stolu prekriveno krpom.
Margarin narežite na kockice, zamjesite sa malo brašna, oblikujte tanju kocku i ostavite u hladnjaku.
2.
Bogato pobrašniti radnu površinu, lopticu tijesta razvući na četiri strane (kao plus sa debljom sredinom)
U sredinu staviti rashlađen margarin i preklopiti ga sa razvučenim “stranicama”.
3.
Tanko razvaljati tijesto u veliki pravokutnik.
Sada preklapati:
na 3 sloja; uzeti lijevu stranu pravokutnika i preklopiti malo dalje od sredine zatim desnu preko toga.
4
Opet razvaljati u pravokutnik.
Sada preklapati na 4 sloja; lijevu stranu preklopiti do sredine tijesta, desnu stranu isto do sredine pa preklopiti obje strane tijesta gdje se spajaju.
Sastojci
1 kg mekog brašna
1 kg margarina
cca 6 dl hladne vode
1-2 žlice sirćeta
sol po ukusu
+ brašno za margarin i valjanje
Priprema
1.
U vodu umješajte sol i sirće, prosijte brašno, zamjesite mekše tijesto,dobro ga izradite. Tijesto pobrašnite i ostavite odmarati na stolu prekriveno krpom.
Margarin narežite na kockice, zamjesite sa malo brašna, oblikujte tanju kocku i ostavite u hladnjaku.
2.
Bogato pobrašniti radnu površinu, lopticu tijesta razvući na četiri strane (kao plus sa debljom sredinom)
U sredinu staviti rashlađen margarin i preklopiti ga sa razvučenim “stranicama”.
3.
Tanko razvaljati tijesto u veliki pravokutnik.
Sada preklapati:
na 3 sloja; uzeti lijevu stranu pravokutnika i preklopiti malo dalje od sredine zatim desnu preko toga.
4
Opet razvaljati u pravokutnik.
Sada preklapati na 4 sloja; lijevu stranu preklopiti do sredine tijesta, desnu stranu isto do sredine pa preklopiti obje strane tijesta gdje se spajaju.
5.
Opet razvaljati u pravokutnik i ponoviti preklapanje u 3 sloja. Malo ostaviti da odleži na hladnom, pa razvaljati i koristiti ili razrezati na 4 dijela i staviti u led.
6.
Trebalo bi ostavljati između svakog preklapanja da odmara na hladnome ali ja to nikada ne radim jer sam uvijek u žurbi i nestrpljiva sam čekati![😉](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_tFu4urQk6t7OAefkuaK6ra7GzF8RIfMJbVA4owjZNNSxBjkr32qxHMAzq55RERyPlQ2cgehyPFA305vvoO7wReQLBH4jQVvPX7OWYFRLtfTwXa_Q=s0-d)
Bez obzira na to uvijek mi super uspijeva jer je tijesto mekše.
Ako ipak primjetite da se teže valja ostavite ga pola sata odmarati i to je to![😉](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_tFu4urQk6t7OAefkuaK6ra7GzF8RIfMJbVA4owjZNNSxBjkr32qxHMAzq55RERyPlQ2cgehyPFA305vvoO7wReQLBH4jQVvPX7OWYFRLtfTwXa_Q=s0-d)
7.
Od ove količine dobijem 4 porcije po 2 velike kore.![😀](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_tdMI5nc11QdepQYWr3cMkddaHidPWIoxkFOM2tuYgS1hLp5xy-tUjeFI592F-iJk89A7Jswxo3wkPbsNPmog8QLOhj2BGJSsTr3Vnwh8o7FVEjpw=s0-d)
Opet razvaljati u pravokutnik i ponoviti preklapanje u 3 sloja. Malo ostaviti da odleži na hladnom, pa razvaljati i koristiti ili razrezati na 4 dijela i staviti u led.
6.
Trebalo bi ostavljati između svakog preklapanja da odmara na hladnome ali ja to nikada ne radim jer sam uvijek u žurbi i nestrpljiva sam čekati
Bez obzira na to uvijek mi super uspijeva jer je tijesto mekše.
Ako ipak primjetite da se teže valja ostavite ga pola sata odmarati i to je to
7.
Od ove količine dobijem 4 porcije po 2 velike kore.