Upala je proces koji se prirodno javlja u tijelu kada bijelih krvnih zrnaca i kemikalija raditi da vas zaštiti od stranih osvajača kao što su bakterije i virusi. Ovaj prirodni oblik upale je korisna za tijelo kao i mi potrebna neka stupanj upale da ostanu zdravi, međutim upala je također put za sve bolesti. To je velika crvena zastava koja treba riješiti i shvatiti prije nego što dovodi do ozbiljnijih stanja.
Ako vaš imuni sistem počne da se pokrene upalnih odgovora kada je prisutan ne prijetnja, onda to može dovesti do viška upale u organizmu. Višak upale je povezan sa astme, alergije, autoimune bolesti, bolesti srca, raka i drugih bolesti, u konačnici ovisi o kojim područjima ili organa upale utiče.
Upala u svom srcu izaziva nedostatak daha ili zadržavanja tekućine
Upala u cijevi koje prenose vazduh do pluća može izazvati napad astme
Upala bubrega može uzrokovati visok krvni pritisak ili otkazivanja bubrega
Upala vašeg debelog crijeva može uzrokovati grčeve i proljev
Upala upravlja našim životima. Gojaznost, bol, ADHD, dijabetes, bolesti srca, moždani udar, migrene, dijabetesa tipa 2, problemi štitnjače, stomatološke pitanja i raka su svi oblici upale.
Da bi dobili na uzrok prvo morate pogledati creva i ishrane, ali prije toga:
Razlike između hronične i akutne upale
Kada imate povrede ili infekcije, to je uloga upale za zaštitu i zaraste vaše tijelo. Ovo je “akutna” upale koji obično traje kratko tok i ima sljedeće simptome:
crvenilo
toplina
bol
otok
Gubitak funkcije ili pokreta
Kada upala postane hronična, to znači da je tijelo više nema mogućnost da isključite upalni odgovor i tkiva u tijelu počinju da se ošteti, to je poznat kao “tihi ubojica”.
Hronične upale može ići na godinama bez tebe ni primetio. To je tek nešto poput bolesti srca, raka, Alzheimerove, multiple skleroze, ulcerozni kolitis, dijabetes tipa 2, Kronova bolest i reumatoidni artritis razviti da primetiti. Pa čak i tada, većina ljudi i dalje ne vidim vezu između upale i ovih uslova.
Kako ste dobili hronične upale?
A kvara i preko-reaktivnog imuni sistem može biti uzrok za hronične upale. U osnovi pitanja obično počinju u ishrani, jer mnogi od ovih “problema” su zapravo zbog nezdravog načina života. Jedu oksidira ili užeglo masti i šećera će povećati upala u vaše tijelo, dok konzumiranje životinja na bazi omega-3 masne kiseline ili esencijalne masne kiseline GLA pomaže da ih smanji. Ostale upale okidači su GMO, krava (A1) mliječni, žitarice, velebilje
povrće i gluten.
Sve od navedenog može povećati rizik od hronične upale:
Gojaznost ili višak kilograma
Jede loša ishrana
Postojeći srcem
Porodična istorija bolesti srca
Dijabetes koji se slabo pod kontrolom
Pasivan način života (malo ili nimalo vježbe)
pušenje
Dugotrajna infekcija
bolesti desni
stres
Gdje se Upala početi?
Vaš gut se sastoji od polu-propusnih postava koja je samo debljine jedne ćelije i sličan papir, ali površina stomaka može pokriti dva teniska terena kada ispružena ravno.
propusnost Vaš gut može varirati u odgovoru na različitim uslovima. Kada je stomak je propusna, “leaky gut” nastaje, što je kada hrane i toksina mogu putovati u i iz probavnog trakta.
Trebalo bi da znate da su sve vaše osjećaje stvaraju fiziološke promjene i stres nije izuzetak. Stres može uzrokovati varenje zatvoriti i to utječe na sve, od iznosa protoka krvi u probavni trakt, kako svojim probavnog mišiće ugovora, i koliko enzima se luče za probavu.
Stres može uzrokovati upale probavnog sistema i da ste podložniji infekcijama. Ako ste pod stresom, a zatim sjesti da jede, djelomično nesvarena hrane, toksina, virusa, gljivica i bakterija imaju pristup krvotok iz vašeg propusna crijeva postava.
Kada crevne postava je više puta oštećen, u microvilli u tankom crijevu, koji apsorbiraju puno hranjivih tvari i enzima, nisu u stanju da rade svoj posao kako treba. Kada strani predmeti uđu u krvotok, tijelo stvara odgovor kroz upale, alergijske reakcije i drugih nepovoljnih simptoma
Gledajući Izvor Upala
Lifestyle promjene će ići dug put u smanjenju upale, tako da se fokusiraju na donošenje sljedeće promjene:
Jedite Whole Foods: A hranljive dijeta uključuje hranu koja su blizu svoje osnovno stanje moguće. Izbjegavajte stvari sa liste sastojaka i fokusirati se na uključujući cjelini, svježe i organske hrane u svakom obroku.
Izrežite upala Promotori: To su trans masti, GMO, pržena hrana, konvencionalni mliječni, šećer i hrana kuhani na visokim temperaturama i oksidira holesterola (preko-kuhana jaja). Mnogi također imaju koristi od eliminacije žitarice, mahunarke, krava (A1) i mlečni Nightshade povrće.
Get Animal Based Omega-3: Visoka kvaliteta Krill ulje, ulje fermentirane jetre bakalara i redovna konzumacija divljeg lososa su najbolji izvori životinjskog porekla omega-3 masne kiseline. verzije na biljnoj bazi uključuju konoplje, lana i orasi.
Optimizirati Vaše insulina: Pogledajte u testiranje svoj post razinu inzulina sa lekarom. Ako nije niža od 3 svoj post nivo inzulina, razmotriti ograničavanje ili eliminisanje žitarica i šećera dok se nivo ispod 3. Vježba redovito: Ovo je odličan način da se smanji upala bez ikakvih neželjenih efekata često povezana s lijekovima. Razmislite o “otkucaja srca trening” ili “5-zona Interval trening” sa Orangtheory fitness, ovo je vježba nauke zasnovane koji se fokusira na dobivanje svoj max otkucaja srca u “Orange zone”, što je 84-91% od maks srca stopa za ukupno 12-20 minuta. To aktivira EPOC (Excess Post-Exercise Oxygen Potrošnja) ili “Afterburn”, gdje možete izgorjeti kalorija na ubrzano za 2-3 sata nakon treninga. To je novi način treninga i osigurava brzo i zapažene rezultate.
Pobrinite veličinu struka je normalno: Ako ste žena s obim struka iznad 35 inča, ili čovjek sa struka preko 40 inča, vi ste u crvenu zastavu zona za upale i treba slijediti korake da izgubite težinu koja se može učiniti kroz ishranu i vježbe.
Imaju zdrav utičnice za stres i negativne emocije: Visok nivo hormona stresa može osloboditi višak upalnih kemikalija, kako bi se riješiti stresa i bivših ili sadašnjih emocionalne izazove, dodajte još malo vježbe, joga i meditacija na rutinu.
Optimizirajte nivo vitamina D: Nedostatak vitamina D može igrati veliku ulogu u vašem zdravlju. Ovaj hormon je najbolje dobiti od sunca i je snažan anti-upalni. U ljetnom periodu, imaju za cilj da se 30 nezaštićeni minuta dnevno, a zimi je najbolje da se dopuni sa visoke kvalitete D3 dodatak na 6.000 IU dnevno [1].
Prestati pušiti! Pušenje stvrdne arterije i povećava upalu. Istraživanja pokazuju da možete smanjiti sve štetne efekte arterije u roku od 10 godina od odvikavanja. Osigurajte imate i svoju ishranu srediti prvi koji će izbjeći trgovanje cigareta za junk hranu.
Hrana koja Fight Upala
Da li uključiti dovoljno hrane upala požara? Osim u skladu sa preporukama način života gore, postoje neke specifične namirnice koje mogu biti uključeni u borbi protiv upala i spriječiti ga od toga da ima negativan učinak na zdravlje:
Omega-3 masne kiseline: masti na bazi Animal divlje Aljaske losos, ghi, maslac ulje, konoplje, orasi, masne ribe i lana pomoći vašem tijelu da se bori protiv upale.
Zeleniš: Kale, špinat, blitva i kelj sadrže moćne antioksidanse, flavonoide, karotenoidi i vitamin C, koji svi pomažu u zaštiti protiv oštećenja ćelija. Hladno pritisne Juicing je odličan način da se više zelenila u svoju ishranu.
Borovnice: Ovi mali bobice ocijeniti vrlo visoko za antioksidativni kapacitet. Oni su također niže u šećer od mnogih drugih plodova.
Utakmica Green Tea: Ovo prahu zeleni čaj je najviše hranljivog obliku zelenog čaja na raspolaganju. Sadrži 17x antioksidanata nego dok borovnice i 7x količina tamne čokolade.
Fermentirani povrće: Povećanje svoj zdrav flore je važno za dobro funkcionisanje imunog sistema i pomaže odjelu van hronične upale. U stvari, većina upalnih bolesti počinje u stomaku. Fermentiranih namirnica kao što su kiseli kupus, kefir, miso, tempeh, kiseli krastavci, kimchi i masline će pomoći ponovno popuniti dobre bakterije.
Shiitake gljive: Ove gljive sadrže snažan antioksidans, protuupalno i regenerativno svojstva zbog prisutnosti bioaktivnih spojeva, kao što su ergothioneine [2].
Češnjak: Sa obe antioksidans i ljekovita svojstva, češnjak sadrži prirodni sumpor spoj naziva alicin koji reagira brže na bilo opasno slobodnih radikala na više efektivne stope nego bilo koji drugi poznati spoj. [3]
Bilje i preparati za borbu protiv upale
Iako postoje mnogi prirodni dodaci koji se bore upala i sprečavanju bolesti, izvorima hrane bi trebao biti vaš broj jedan resurs kao što nikada neće biti u stanju da van dopune loša ishrana. Check out moje kurkuma latte eliksir kao ukusna anti-upalni piće koje možete uključiti u svoju dnevnu rutinu, kao i razmotriti sljedeće:
Boswellia: Također poznat kao “indijski tamjan”, ova biljka je aktivan protuupalni spojevi nazivaju boswellic kiselina koje mogu smanjiti upalu. Ova biljka je idealna za one sa reumatoidnim artritisom.
Bromelin: Ovo je enzim nalazi u ananas! Ovo je prirodni anti-upalni koje možete uzeti u obliku dodatka ili jesti više svježeg organskog ananasa.
Kurkuma, Sveti Vasilije i Rosemary: Ove biljke su induktor protein koji izaziva upalu.
Đumbir: Ovo je još jedan anti-upalni i nudi olakšanje bolova sa bonus stomak rješavanje svojstva. Strmim svježe đumbira u kipuću vodu da se napravi čaj ili naribajte i dodajte kao ukras za jela. Svježi korijen je najbolje.
Resveratrol: Moćan antioksidans koji je poznat kao moderne dan fontana mladosti. Ovaj antioksidans možete sprečiti stvaranje molekula koje izazivaju upale.
Noćurka, crnog ribizla i boražine ulja: Ove sadrže prirodne GLA, što je korisno za artritisa bol. Ako se bore sa suhe kože, to je jak pokazatelj da ste deficitarni u GLA.