Slatki rolat izvrsna je poslastica koja će pokazati vaše kulinarsko umijeće, a za njenu pripremu nije neophodno čak ni pečenje.
KOKOS ROLAT
SASTOJCI: 300 g mljevenog keksa, 200 g šećera, kašika kakaa, 1 dl mlijeka.
FIL: 125g maslaca, 100 g šećera u prahu, jaje, 100 g kokosa.
PRIPREMAa: Zamijesite sve sastojke za koru i razvijte na foliju. Umutite maslac sa šećerom, pa dodajte ostale sastojke za fil. Nafilujte koru i savijte rolat pomoću folije. Ostavite u frižideru.
KOKOS LJEŠNIK ROLAT
SASTOJCI: Tamni dio: 250 g mljevenog keksa, 250 g mljevenih pečenih lješnika, 2,5 dl mlijeka, 50 g kakaa, rebro čokolade, 100 g šećera u prahu.
Bijeli dio: 1 dl slatke pavlake, 50 g bijele čokolade, 50 g šećera u prahu,100 g kokosa.
PRIPREMA: Mlijeko, šećer i kakao kuvajte da provre, dodajte čokoladu i miješajte dok se ne rastopi. Umiješajte keks i lješnik. Umijesite da se sve lijepo sjedini. Na radnu površinu stavite mastan papir, pa od ove smjese razvijte oklagijom pravougaonik. Slatku pavlaku i bijelu čokoladu kuvajte da se dobro zagriju, ali ne i da provre. Sklonite s vatre i umiješajte šećer i kokos. Premažite preko tamne smjese, a potom pažljivo uvijte u rolat. Stavite u frižider na par sati da se stegne. Sijecite na kolutove.
SALAMA OD KEKSA
SASTOJCIi: 3 jajeta, 250 g keksa (pola sameljite, pola izlomite), 100 g sjeckanih oraha, 150 g šećera, 125 g margarina, 3 rebra čokolade, list oblande.
PRIPREMA: Pjenasto umutite margarin, dodajte sve ostale sastojke, izuzev oblande, sjedinite i uvijte u navlaženu oblandu. Sijecite na 1/2 cm debele šnite.

Izvor: lisa.rs