Ravan i čvrst stomak sigurno je bila jedna od novogodišnjih želja u 2016. koju su mnogi poželeli. I zapitali se koliko će samo trbušnjaka morati napraviti da bi to postigli. No mi imamo odličnu vest jer postizanje najpoželjnijeg stomaka i ne mora biti toliko teško. Pronašli smo najlakšu vežbu koja će za svega 2 nedelje ‘isisati’ stomačić
Za ravan stomak ne morate se mučiti i raditi beskonačan broj ‘omraženih’ trbušnjaka. Naime, pronašli smo najlakšu vežbu za postizanje ravnog stomaka, a što je najbolje, fitnes stručnjaci tvrde da je i efikasnija od tako teških trbušnjaka. ‘Tajna’ ove vežbe koja se naziva isisavanje stomaka ne može biti jednostavnije – samo morate pravilno da dišete.
U ovoj vežbi disanjem se aktiviraju i jačaju najdublji abdominalni mišići tako da jednostavno činite kontrakcije, objašnjava Rich Sturla, lični trener u britanskom centru za zdrav život Results Health & Performance.
Radite li ovu vežbu pravilno, ojačaćete ceo središnji deo tela i stabilizovati kičmu što će ukloniti bol iz donjeg dela leđa i poboljšati vam držanje. Ovakva tehnika dubokog disanja i ‘isisavanja’ vazduha iz stomaka deo je pilatesa i joge, no možete je raditi odvojeno od tih vrsta vežbanju.
1. Čim se probudite (idealno bi bilo na prazan želudac i dok ste još u krevetu) lezite na leđa sa savijenim kolenima i stopalima položenih na dušeku. Udahnite pa duboko izdahnite i uvucite stomak toliko jako kao da pupak želite ‘prilepiti’ uz kičmu. Što više uvučete stomak to će biti jača kontrakcija i efikasnost ovog pokreta.
2. Zadržite uvučeni stomak 15 sekundi za početak, a kako napredujete produžavajte trajanje stiska sve do 60 sekundi, uzimajući plitke udisaje prema potrebi. Ponovite 3 do 5 puta.
3. Kada ste spremni za težu verziju ‘isisavanja’ stomaka, radite vežbu klečeći na kolenima i dlanovima, sedeći ravno u stolici ili na lopti za pilates.
4. Nakon određenog vremena vežbanja stomak ćete moći držati stisnutim dok sedite ili stojite tokom celoga dana.
Izvodite li ovu najlakšu vežbu za ravan stomak redovno, zdravo se hranite i radite i svoj uobičajeni trening, rezultate ćete videti i osetiti već za 2 nedelje, kaže Sturla.
U videu pogledajte precizno izvođenje ove jednostavne i lagane vežbe za ravan i čvrst stomak.