Idealne su za druzenja,mogu se jesti tople ili hladne s umakom od jogurta.Jos jedna turski burek.
Sastojci 4 osobe
Nadjev:
250g mljevenog mesa
1 luk
1žličica maslaca +mlaz ulja
1/2žličice kumina
1/2žličice mljevene paprike/ljuta slatka po izboru
sol,papar
Premaz:
200ml mlijeka
40ml ulja
Ostalo:
5 jufki/tanke
2 jaja
150g krušnih mrvica
Priprema
1.
Pripremite meso:
U tavi zagrijte masalc sa mlazom ulja na njemu izdinstajte sitno nasjeckani luk dok malo ne uvene .Dodajte meso ,przite mijesajuci i rahleci meso da se razbiju velike grudvice.Zacinite solju ,paprom,kuninom,paprikom.Kad jemeso promijejilo boju i izdinstalo se maknite sa strane pustite da se malo ohladi da mozete puniti burekcice.Visk tekucine ako nije ishlapio iscijedite iz tave.
U zdjeli pomijesajte mlijeko i ulje lagano istucite vilocom da se poveze.
Kore premazite DOBRO pripremljenom mjesavinom.
2.
Koru narezite na kriz na cetri dijela.Svaku kocku presavinite na polada dobijete trokut.Na dnu trokuta stavite zlicicu nadjeva od mesa.Savijate na trokut a potom formirajte na okruglo.
Odlozite na protvan na papir za pecenje dok ne potrosite jufke i nadjev.
U zdjelicu razbijte jaja pa ih razmutite sa malo soli.
U drugu zdjelicu stavite mrvice.
Umacite okruglice prvo u jaja potom u mrvice.Sad su dovoljno mekane da ih mozete firmo formirati u kuglicu.
Stavite peci u zagrijanu pecnicu na 200C/20min./ili dok kuglice ne postane hrskave i promjene boju.
3.
Servirajte uz umak od jogurta i cesnjaka.
Jogurt izmijesajte sa malo soli ,naribanim cesnjakom,maslinivm uljem.Promijesajte servirajte uz okruglice.
Izvor: coolinarika.com