Pronašla sam zanimljiv recept za sok od narandže. Od 4 narandže možete pripremiti 9 litara soka! U početku nisam baš vjerovala, ali svejedno, odlučila sam da probam.
Mogu vam reći, napravila sam odličan, veoma ukusan napitak. Kako kažu moja djeca, kao iz prodavnice. Ali, ono što je drugačije je to da su svi sastojci prirodni, a svi znamo šta sve sadrže kupovni napici, kako piše uspesnazena.com.
Bitno je sve raditi po receptu. Nećete imati otpada, jer od ostataka narandži možete napraviti ukusan džem. Za pripremu ovog soka treba da odvojite oko sat vremena. Dakle,
Sok od narandže. Recept:

Za pripremu biće potrebno:
– 4 narandže
– 1 kg šećera
– 30 gr limuntusa (limunske kiseline)
– 9 litara vode
Priprema:
Narandže oprati, prelijti ključalom vodom (za uklanjanje gorčine), obrisati ih i smjestiti u zamrzivač na sat-dva vremena. Izvaditi iz zamrzivača, isjeći i samljeti na mašinu za mljevenje mesa.
Smjesu preliti sa 3 litra vode (filtrirane ili prokuvane i ohlađene). Ostaviti da odstoji desetak minuta.
Procjediti kroz cjediljku.

U precjeđen sok dodati 6 litara vode, šećer i limuntus. Dobro promješati, dok se šećer ne otopi (a možete i ostaviti da odstoji sat vremena).
Preručiti u flaše ili tegle. Vaš ukusan sok je spreman za upotrebu!
Posto je limuntus prirodni konzervans, sok možete čuvati u frižideru desetak dana. Naravno, količinu soka možete prilagoditi svojim potrebama, tako što ćete smanjiti količinu sastojaka.
Ali to nije sve. Pulpu od narandži možete iskoristiti i skuvati ukusan džem.
Preručite je u šerpicu, dodajte šećera po ukusu, malo limuntusa i prokuvajte 5-10 minuta. Dobićete ukusan džem od narandže.