3_half-gallon_jars_whey
Surutka je proizvod koji nastaje kod proizvodnje sira . To je tečnost koja ostaje nakon što se mleko zgruša. U njoj je veliki sadržaj vode, a sadržaj kalorija i masti je veoma mali.

To je energetska tečnost koja sadrži: kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamine, aminokiseline i belančevine
Surutkin protein sadrži čitav lanac belančevina: b-laktoglobulin, a-laktalbumin, imunoglobini, glikomakropeptid, laktoferin, laktoperoksidaza, lizosomi i BSA (goveđi serum albumin).
Lekovita tečnost koja sadrži 16 vrsta proteina, 8 minerala, 7 vitamina, do 23 aminokiselina i do 11 enzima.
Lekovita svojstva surutke su veoma velika i nisu do kraja istražena. Intezivna upotreba surutke dovodi do brze regeneracije bolesnih mesta u organizmu, zatim pospešuje razgradnju masti i jača imunitet.
Surutkini proteini imaju pozitivno dejstvo kod smanjenog apetita, povišenog holesterola, karijesa i zubnih naslaga. Osim toga, potpomažu regeneraciju jetre i sprečava osteoporozu. Preporučuje se atletičarima, trudnicama i starim ljudima.
Koristi se u proizvodnji raznik sireva, dečije hrane, sladoleda i stočne hrane. Protein surutke se odvaja iz ove mešavine i prodaje kao nutritivni suplement.
U prodaji se surutka i njeni proizvodi nalaze u različitim oblicima, poput kisele surutke, slatke surutke, kao i napici obogačeni voćem. Surutku možete naći u svim bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane, a može se naći i surutka u prahu.
Izvor: kucnilekar.com