Za limun je otkriveno da ima ljekovita svojstva i korišten je na brodu za liječenje mornara kada su bili bolesni. Davne 1747. godine James Lond je utvrdio da su limun i naranče vrlo učinkovite u liječenju bolesti pri nedostatku vitamina C.
recept s limunovom korom

Pored toga, može dodati divan okus mnogim slanim jelima, kao i brojnim slasticama podjednako. Jedan sirov limun, bez kore, sadrži 17 kalorija, 0,6g proteina, 0,2g masti, 5,4g ugljikohidrata, 1,6g vlakana i 1,5g šećera- Također, zadovoljava 51% dnevnog unosa vitamina C, kao i manji unos vitamina B-6, kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, bakra i slično.
Jedno cijeđenje limunovog soka daje 7 kalorija, 0,1g proteina, 0,1g masti, 2,1g ugljikohidrata, a oko 23% dnevne potrebe vitamina C..

Zdravstvene prednosti limuna su ogromne:

Prirodni lijek
Balansira PH vrijednost
Eliminira toksine iz tijela
Smanjuje kilažu
Jača imunitet
Uklanja akne.

Limun smanjuje rizik od moždanog udara, borbe protiv raka, održavanja zdravog tena, uklanjane akni, astme, jača imunološki sustav i apsorbira željezo. Također smanjuje rizik od pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti, povećava energiju i doprinosi održavanju težine.

Limunova kora ima moćne kvalitete i sadrži snažan antiseptik koji pomaže u borbi protiv groznice. Opušta krvne žile i smanjuje bol.

Možete utrljati koru limuna na bolno mjesto i vežite zavoj na 2 sata. Možete i staviti limun u teglu s maslinovim uljem, nanijeti na bolno mjesto i staviti gazu. Čaj od limuna jača imunitet, oslobađa odnapetosti i glavobolje.

Sigurno niste znali za sva ova ljekovita svojstva, pa zato probajte kod kuće i vidjet ćete da uklanja bilo koju bol u zglobovima da imate.

Izvor: fokuzz.ba