Bez imalo lažne skromnosti, tvrdim da je ovo recept za najukusniju i najsočniju proju koju ste ikada imali prilike da jedete. Jednom kada probate proju sa sirom po ovom receptu, koji se decenijama unazad koristi u mojoj porodici, zaboravićete sve ostale recepte i baš ovu proju sa sirom proglasiti kraljicom svake trpeze…
Nekada davno, proja sa sirom (ili bez sira) bila je “sirotinjska” hrana. Tada je proja bila uglavnom tvrdo zamešena i poprilično suva. Godinama su domaćice recept za proju menjale, usavršavale ga spram svog ukusa svoje porodice.
U novije vreme proja je postala veoma ukusno predjelo koje je prisutno na svakoj trpezi, bila ona svečana ili svakodnevna.
Za proju sa sirom potrebno je:
4 jaja
8 kašika belog brašna
6 kašika palente
1 prašak za pecivo
1 šolja ulja (2 dl)
1 šolja mineralne vode
1 kašičica soli
1 kisela pavlaka (2 dl)
200-250 g švapskog sira
malo svinjske masti
malo brašna za posipanje
Priprema:
Umutiti jaja mutilicom pa dodati tečne sastojke, ulje i mineralnu vodu. Ja stavim malo manje od 2 dl ulja. U tu smešu dodati belo brašno pomešano sa praškom za pecivo i palentu, pavlaku i so. Sve to izmešajte mutilicom ili varjačom.
Proja sa sirom – kraljica srpske trpeze
Sastojci za sočnu proju sa sirom
Pre nego što dodate sir, probajte ga, ako nije dovoljno slan možete u smešu dodati još malo soli. Sir potom dodajte i lagano umešajte u smešu. Ako vam se učini da je jako gusto, možete dodati još malo ulja, pavlake ili kisele vode, mada ja u toj situaciji dodam malo jogurta 🙂
Đuveč tepsiju namažite mašću i od gore pospite sa malo brašna, a potom lupkajte tepsiju odole da se brašno ravnomerno rasporedi. Višak brašna koji vam ostane otresite. Ulijte smešu u tepsiju da se ravnomerno razlije.
Proju sa sirom pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 250 C. Prvih 7-10 minuta pecite na visokoj temperaturi 230-250 °C (dok proja ne porumeni), a potom temperaturu smanjite na 180-200 °C i pecite još 15-20 minuta.
Ovako pečenu proju ostavite nekoliko minuta da se prohladi i pokušajte da odolite njenom mirisu koji mami, a potom je isecite na jednake kocke i poslužite.
Proju sa sirom veoma često pravim za doručak ili večeru i tada je najčešće jedemo uz jogurt ili kiselo mleko. Ne znam kako kod vas, ali kod nas uvek prvo nestanu ćoškovi 🙂
Takođe, svako porodično slavlje, bilo da je to nečiji rođendan, Krsna Slava, Božić ili Uskrs, ne može da prođe bez proje, kao predjela.
Prijatno!!!