Neven je biljka koja vodi porijeklo iz Indije. Najviše magijskih obreda širom svijeta rađeno je upravo ovom biljkom. Biljka izuzetne ljepote, jednostavnosti i fascinantne narandžaste boje.
Otkriveno je da ova biljka ima sposobnost da pročišćava krvne sudove relaksira ih i povećava lumen i snižava nivo holesterola u krvi, naročito u kombinaciji sa maslačkom , glogom ili resnikom.
Novija istraživanja su pokazala da neven snižava krvni pritisak i djeluje blago sedativno jer relaksira krvne sudove i povećava lumen, pa se preporučuje i kod angine pektoris.
Sada je pravo vrijeme da napravite ulje od nevena i to na ovaj način:
Uberite 50 cvjetova nevena, dobro ih operite i osušite od vode, potopite ih u veću teglu i nalijte 1l maslinovog ulja. Teglu zatvorite i ostavite 4 do 5 nedelja na suncu. Nakon toga ulje možete da procijedite ali i ne morate.
Koristite ga kako biste zaliječili opekotine, ublažili proširene vene, oporavili kožu od sunčevih zraka.
Možete da napravite i melem protiv proširenih vena:
Zagrijte pola kilograma svinjske masti na tihoj vatri. Kada se potpuno istopi, dodati dvije šake svježih cvjetova nevena i šaku isušenih zelenih, bodljikavih ljuski od divljeg kestena. Pustiti da zapjeni, skinuti sa šporeta i miješati 5 minuta.
Poklopiti i ostaviti na hladnom mjestu 24 sata. Nakon toga polako zagrijavati uz stalno miješanje dok se potpuno ne istopi. Procijediti kroz sterilnu gazu i sipati u čistu i suvu teglicu.
Čuvati na tamnom i suvom mjestu. Vene mazati melemom svako veče, bez masiranja odozdo na gore. Piti čaj za čišćenje organizma.
lijekizprirode.com