SASTOJCI
za fil
300 g tamne čokolade
150 ml slatke pavlake za šlag
za biskvit
6 kom bjelanaca (snijeg)
4 kom žumanaca
125 g šećera
125 g Glatkog brašna Podravka
mrvica soli
2 kašike kakaa u prahu Dolcela
1 kašičica prehrambene boje – narančasta, ako su domaća jaja ne treba boja
po želji limunova korica i vanilija
PRIPREMA
Za fil zagrijati pavlaku do ključanja pa u njoj istopiti čokoladu izlomljenu na kockice, ostaviti da se ohladi uz povremeno miješanje na sobnoj temperaturi
Za biskvit umutiti bjelanca sa mrvicom soli u čvrst snijeg i ostaviti sa strane
Umutiti žumanca sa šećerom, vanilom i koricom limuna, dodati brašno pomiješano sa bojom pa dobro izmiješati, u smjesu još dodati 2 kašike umućenih bjelanaca pa dobro umutiti mikserom, i na kraju dodavati postepeno ostala bjelanca i miješati kašikom, polako preklapajući smjesu odozdo prema gore da ostane vazdušasta (ako se brzo miješa smjesa će se svodeniti i biskvit će biti tvrd i žilav)
Od smjese odvojiti 2 kašike i pomiješati sa kakaom. Sipati u ćešak kese za zamrzivač, odrezati vrh i na papiru za pečenje praviti tigrove šare. (papir za pećenje premazati tanko uljem, ja nisam pa mi je na papiru ostala fino zapečena korica koja je baš trebala za boju tigra) zapeći 2 min. u rerni zagrijanoj na 200 C
Biskviti izvaditi iz rerne i sipati žutu smjesu, poravnati malo i peći na 200 C da blago porumeni
Pečen biskvit izvaditi iz pleha, odvojiti od papira i saviti u rolat zajedno sa papirom za pečenje, tako da prugaste šare dođu poprijeko
Ohlađen biskvit premazati ohlađenom kremom, ponovo saviti u rolat, zamotati u krpu i staviti u frižider da se još malo ohladi
Izvor:https://www.coolinarika.com