Potrebni sastojci
Sastojci (za dva kruha) :
1 kg brašna
10 dag kvasca
1/8 l mlakog mlijeka
10 dag šećera
2 jaja
vanilija šećer
naribana kockica jednog limuna
½ žličice soli
40 dag maslaca
20 dag brašna
35 dag svijetlih grožđica
10 dag oguljenih nasjeckanih badema
10 dag nasjeckanih ušećerenih limunovih korica
5 dag nasjeckanih ušećerenih narančinih korica
2 dl ruma
15 dag maslaca
15 dag šećera u prahu
Postupak
Brašno prosijemo u posudu te u sredinu načinimo rupu u koju razmrvimo kvasac. Dodamo mlijeko i šećer te s malo brašna zamiješamo. Tijesto ostavimo 20 minuta na toplom mjestu da odmori. Preostali šećer izmiješamo s jajima, vanilijom, naribanom limunovom koricom i soli. Time zalijemo uzašli kvas te ga promiješamo s preostalim brašnom. Tijesto dobro istučemo i opet ostavimo na toplom mjestu još 40 minuta. Za to vrijeme zamijesimo maslac s 20 dag brašna i to umijesimo u priređeno tijesto pa opet ostavimo sve skupa 30 minuta na toplom mjestu. Grožđice isperemo vodom i osušimo te ih promiješamo s bademima , nasjeckanim ušećerenim koricama od naranče i limuna. Prije nego ih zdjeli pokrijemo navlažimo ih s rumom. Kasnije sve to umiješamo u uzašlo tijesto i opet ostavimo tijesto da odmori 30 minuta.
Nakon toga tijesto oblikujemo u dva kruha ali tako da u sredini budu deblji nego na krajevima. Na lim stavimo papir za pečenje na koji polegnemo kolač i ostavimo 15 minuta. Pećnicu zagrijemo na 200 – 210 C i pečemo ga sat vremena. Kad je gotov premazati ga sa otopljenim maslacem i posuti sa puno šećera u prahu.