Ovo je recept koji se u našoj porodici nasledjuje, deli, i svi koji su probali su zadovoljni |
SASTOJCI
2 kg šiljatih zelenih paprika
2 kg zelenog paradajza
2 kg krastavčića
2 kg karfiola
1 kg šargarepe
po želji crni luk, kupus
TEČNOST ZA TURŠIJU
1 l prokuvane vode
9 l hladne vode
300 g soli
200 g šećera
2 l 9 % alkoholnog sirćeta
1 kesica bibera u zrnu
2 kesice vinobrana
2 kesice konzervansa
PRIPREMA
1.
Povrće dobro oprati, šargarepu očistiti i iseći na 4 dela po dužini.
Papriku i paradajz malo viljuškom probušiti da se bolje ukiseli.
Karfiol iskidati na cvetiće, luk oljuštiti a kupus očistiti od spoljašnjih listova i iseće na četvrtinu.
2.
1 l vode prokuvati sa šećerom, solju i biberom. U toplu tečnost staviti sirće, konzervans, vinobran i sve to sjediti sa hladnom nekuvanom vodom.
3.
Povrće složiti u koficu ili tegle, preliti tečnošću, zatvoriti i ostaviti na tamnom, hladnom i promajnom mestu.
4.
Po želji možete povećati količinu šećera da bude koliko i soli, tada će turšija biti blaga i posebnog ukusa…. Sirće dodati prvo litar, a onaj drugi dodavati polako, probati ukus i stati kad smatrate da je vama dovoljno kiselo…Ne utrošim sve sirće, turšija se neće pokvariti, a bude prijatno kise4lkasta
Posluživanje
Nakon 21 dana turšiju možete jesti
Ja pravim pola mere i za nas 3 je to sasvim dovoljno do sledeće sezone.
2 kg šiljatih zelenih paprika
2 kg zelenog paradajza
2 kg krastavčića
2 kg karfiola
1 kg šargarepe
po želji crni luk, kupus
TEČNOST ZA TURŠIJU
1 l prokuvane vode
9 l hladne vode
300 g soli
200 g šećera
2 l 9 % alkoholnog sirćeta
1 kesica bibera u zrnu
2 kesice vinobrana
2 kesice konzervansa
PRIPREMA
1.
Povrće dobro oprati, šargarepu očistiti i iseći na 4 dela po dužini.
Papriku i paradajz malo viljuškom probušiti da se bolje ukiseli.
Karfiol iskidati na cvetiće, luk oljuštiti a kupus očistiti od spoljašnjih listova i iseće na četvrtinu.
2.
1 l vode prokuvati sa šećerom, solju i biberom. U toplu tečnost staviti sirće, konzervans, vinobran i sve to sjediti sa hladnom nekuvanom vodom.
3.
Povrće složiti u koficu ili tegle, preliti tečnošću, zatvoriti i ostaviti na tamnom, hladnom i promajnom mestu.
4.
Po želji možete povećati količinu šećera da bude koliko i soli, tada će turšija biti blaga i posebnog ukusa…. Sirće dodati prvo litar, a onaj drugi dodavati polako, probati ukus i stati kad smatrate da je vama dovoljno kiselo…Ne utrošim sve sirće, turšija se neće pokvariti, a bude prijatno kise4lkasta
Posluživanje
Nakon 21 dana turšiju možete jesti
Ja pravim pola mere i za nas 3 je to sasvim dovoljno do sledeće sezone.
http://www.coolinarika.com/