So nije samo glavni sastojak u kuhinji. Da li ste znali kako može da vam pomogne u svakodnevnom životu?
1. So može da spriječi širenje mrava
– Mravi su prisutni na vratima, prozorima i nerijetko u špajzu. Želite li da ih uklonite, naravno? So je rješenje. Pospite malu količinu soli po područjima gdje ulaze mravi. A u domaćinstvu ćete smanjiti nivo vlage.
2. So je odlična kao prirodni materijal za poliranje srebra, bakra i bronze
– Svaki predmet u domaćinstvu zahteva čišćenje. Isto se događa sa ukrasima od bakra ili srebra. Ako su neobrađeni izgubiće svoju boju. Koristite so kako biste izbjegli ovaj problem. Efikasna i jednostavna, mješavina soli i jabukovog sirćeta je odlična za ove probleme. Jednostavno zaprljanu površinu obrišite kako bi se očistila prljavština.
3. Prirodno sredstvo za čišćenje kuće i automobilskih prozora
– Pomješajte dvije kašike soli s mlakom vodom. Očistite prozore ovom mešavinom i eliminišite različite mrlje na njemu. Nakon ovoga vaš prozor će da dobije prirodan izgled, i to na duži period. Takođe, s istom mješavinom možete da očistite automobilska stakla.
4. Blistava sudopera
– Napravite smjesu od soli i tople vode i koristiti je na taj način da je nanesete direktno na sudoperu. Time ćete da smanjite neprijatan miris zahvaljujući soli.
5. Pomladite kožu
– Ako želite da pomladite kožu, to možete da učinite pomoću kupke sa solju. Pomješajte so sa maslinovim ili uljem od lavande. Smjesom se namažite po tijelu, nakon toga pustite da odstoji nekoliko minuta. Isperite smjesu mlakom vodom kako biste uklonili prljavštinu. Vaša koža će da se pomladi zbog soli.
6. Vratite boju svojih zavjesa i tepiha
– Ukoliko želite da vam tepisi i zavjese izgledaju kao da su novi – upotrijebite so. Naime, napravite mješavinu sa velikom količinom soli. A nakon samo jednog pranja uslijediće zadivljujući rezultati. Uzmite krpu i ostavite je u koncentrisanoj slanoj vodi. Navedena mješavina može da ukloni čak i mrlje koje deterdženti nisu u stanju da uklone.
7. Tretman za zube
– Imate problema sa zubobolje ili imate rane u ustima? So u toploj vodi može da bude od velike pomoći. Stavite malo soli u vodu i sačekajte dok se so otopi. Isperite usta s tim, a rezultati će biti odlični.
8. So za izbjeljivanje zuba i zdravlje usta
– Za izbjeljivanje zuba koristite mješavinu sode bikarbone i soli. Potrebno je da uzmete podjednake dijelove sode bikarbone i soli. Ova mješavina može da se koristi u bilo koje doba dana i vaši zubi će dobiti nazad svoj prirodni sjaj.