Osim što su bliska porodica, tetke imaju važan uticaj na dijete, potpuno drugačiji od onog koji imaju roditelji, a ipak značajan. One sa mališanima svojih braće ili sestara mogu razviti prisan i poseban odnos.
Tetka je “kul” odrasla osoba S obzirom na to da nema odgovornost roditelja, u ovom odnosu tetka može jednostavno da pokaže svoju dečiju stranu. Sjećanja na tetku uglavnom se odnose na zabavne trenutke, šale i igre. Tetka sme da pusti mašti na volju i da bude pravi zabavljač.
Ona je pouzdan savjetnik
Dijeca neretko sa tetkama mogu da razgovaraju o temama o kojima im je neprijatno da govore sa roditeljima. Ona daje odlične savjete bez predrasuda, čuva tajne i otvorenije govori o svojim iskustvima. Tetka može biti prava riznica savjeta.
Tu je kada ostali nemaju vremena
Ona će naći vrijeme da sašije haljinu za lutku, odvede dijete na predstavu ili koncert, ili se jednostavno poigra sa nećakom. Tetka može biti značajan dio životnog iskustva djeteta. Ona je tu baš kada je potrebna: prije polaska u školu, na rođendanu, na sportskim takmičenjima, na maturi, na venčanju… Dijeca se mogu osjećati izuzetno posebno u prisustvu tetke.
Tetka je uzor
U ovo moderno doba, više nego ikada, dijeca su pod uticajem medija i prijatelja koji nisu baš uvijek pozitivan uzor. Tetka može biti alternativni primjer porodice, karijere, odnosa, hobija ili vrednosti.
Ona je porodica
S obzirom na to da je tetka odrasla sa ocem ili majkom djeteta, ona može najbolje da razume dečje frustracije i probleme i njihove tačke gledišta. Kod sukoba sa roditeljima, a naročito u periodu adolescencije, tetka može biti od velike koristi. Dijeca će se poveriti tetki ako ne mogu svojim roditeljima, a ona u porodičnim nesuglasicama može biti savršen posrednik.
Tetka može da zamjeni roditelje
Naravno, ne bukvalno, ali kada su, na primjer, mama i tata zauzeti, ili su na putu, tetke mogu mnogo da pomognu pružajući pažnju i ljubav. Pored toga, tu je i praktična pomoć. Ako je mama odsutna, tetka može da pripremi obrok ili da pomogne oko domaćeg zadatka. Poslijeroditelja, tetka može da postane najbliža osoba detetu.
Ona je tu da ohrabri
Tetka će podržati dijete i biti najstrastveniji navijač, ma o čemu da je reč: o sportu, hobiju, školi ili nekom drugom interesovanju djeteta. Ako se dijete suoči sa neodobravanjem, tetka može uvijek da pronađe način da pruži ohrabrenje. Tetke mogu biti najveći obožavaoci svojih sestrića/sestričina i bratanaca/bratanica, a to djeci daje jedan poseban osjećaj pripadnosti.