Sastojci
1 kg kore ( ako ne sukate)
do 500 gr oraha
200 gr. grisa
150 ml ulje
150-200gr puter ili margarin
1 vanila
nekoliko zrna saks ili mastik
Za šerbet
1,5 kg šećer
1 limon
1 vanila
Priprema
1.
Najpre pripremite orahe, isecite ih tanke i dugačke.
2.
Propržite gris, da počne lepo da miriše i kad se ohladi dodajte vanilu i saks koji ste prethodno u avan istukli. Treba vam nekoliko zrna.
3.
Nauljite pleh br. 32 i pripremite kore. Stavite prvu koru u pleh.Sad svaku koru poprskajte uljem, stavite gris, na svaku treću stavite plus orahe. Sad zavisi i kakve kore imate, moje su tad bile 12, tako da moram drugačije…Vi radite klasiku. Bitno je da gornje i donje kore nemaju orahe, tako se lakše seče.
4.
Isecite baklavu sa zvezdom u sredini, e to je majstorija prava…Rastopite puter ili margarin i polijte baklavu. Obično kad je post, pravi se margarinom, ali lepše je sa puterom…
5.
Pecite je pokrivenu, oko sat vremena, bitno je da ne pocrni, treba da bude zlatasta.
6.
Kad se ohladi, spremite šerbet, dodajte vode da se pokrije šećer jedno dva prsta. Kad je pri kraju, da se vuće konac iz kašike, dodajte vanilu i limun i zalijte polako baklavu.
Treba da bude sipkava, kakvu ljudi najviše vole.
E, a ja sam od onih koji vole mekanu baklavu, pa to ti je…Nikako ne volim krckavu, kad se razleta na sve stane, ne nikako ne volim…Zato i ne volim švajcarske kroasane, vazuh pune, puše vetar kako ja kažem, a u ustima ništa…No, ta sipkavost je mnogo važna, tako većina misli i to se mora poštovati.
E sad za one koji su kao ja, zalijte baklavu dvaput, neka šerbet ostane malo vodeniji, to je to, kad nije mnogo gust, baklava će biti mekana…O ukusima se ne debatira, zato pravite po vašoj volji 🙂
7.
I uživajte! Baklava je sa unikatnim ukusom!
Srećni praznici 🙂
http://www.coolinarika.com