Pijenje kafe odmah nakon što ste se probudili je navika mnogih ljudi širom svijeta. Kafa je vrlo korisnna za ljudsko tijelo, ali ipak, ne treba je piti na prazan želudac, pogotovo ujutro.
Pijenje crne kafe, na prazan želudac u ranim jutarnjim satima će povećati količinu solne kiseline unutar probavnog trakta. Prema tome, ako patite od gastritisa, verovatno ste osjetili. Ova kiselina može izazvati neke probleme sa varenjem, jer izaziva tešku probavu proteina. Kada protein nije potpuno raspadnut i apsorbiran, to može dovesti do drugih probavnih problema, uključujući: nadimanje, upale crijeva, iritacije i može izazvati rak debelog crijeva.
To su glavni razlozi zbog kojih ne treba piti kafu ujutro, na prazan želudac, odmah nakon što se probudite. Kafa će povećati nivo kortizola i tijelu će trebati dugo vremena da izbalansira svoje normalno stanje. Kortizol je hormon koji kontrolira naš biološki sat i sposobnost da ostanemo budni. Potrošnja na prazan želudac će povećati nivo kiseline u želucu što će izazvati povraćanje i nadimanje.
Ako ne možete jesti doručak i ne možete započeti dan bez kafe, dodajte malo mlijeka ili maslaca u kafu. To će smanjiti brojne očigledno štetne posljedice.

Izvor: pozivitno.info