Roditelji treba da izbegavaju da deci daju mesne prerađevine, a umesto viršli, parizera, pašteta i ostalih poluproizvoda treba ih hraniti sveže pripremljenim namirnicama, upozorava dr Vladimir Kovčin, onkolog Kliničko-bolničkog centra “Bežanijska kosa” i medicinski direktor Udruženja pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre.
Povodom zvaničnog saopštenja Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da mesne prerađevine izazivaju rak debelog creva, Kovčin kaže da se u načelu slaže sa tim, i da se radi o naučnim pretpostavkama koje imaju smisla.
Osim mesnih prerađevina, Kovčin ističe da nikako ne treba jesti i konzerviranu hranu.
– Roditeljima posebno savetujem da izbegavaju da deci daju mesne prerađevine i sve druge poluproizvode koji su trajni. Deca treba da jedu sveže pripremljenu i raznovrsnu hranu – ističe on.
Kovčin primećuje da živimo u takvom vremenu da se proizvodi što više hrane ali na uštrb našeg zdravlja, i s obzirom na to napominje da bi se trebalo vratiti ishrani kakvu su preferirali naši preci.
– Da bi se proizvelo više mesa, goveda i svinje se kljukaju raznim hormonima, ali i antibioticima da se ne bi razbolela. U njima je gomila aditiva za koje nikada nismo ni čuli a kamoli da znamo koliko su oni štetni, a sigurno je da jesu štetni za zdravlje. Bojim se da ćemo ući u fazu kada ćemo morati da se osvestimo, i vratimo organskoj hrani gde nije cilj profit – kaže dr Kovčin.
Sa njim se slaže i dr Saša Plećević, poznatiji kao Doktor Filgud.
– Pravilan način ishrane isključuje masna mesa i prerađevine a to, pre svega, važi za decu. Osim raka, ovi proizvodi mogu da izazovu i visok pritisak, dijabetes, šlog… – navodi Doktor Filgud.
izvor:narodnamedicina.info