Spakovano u tegle i ceka zimu! Sataras obozavam ali mi nikada nije palo na pamet da bi mogao ovako da se spremi kao zimnica dok nisam dobila ovaj recept…
Sastojci
70 dag crvenog luka
1 kg paprike babure
0,5 kg patliđana
1,5 kg rajčice
2 dl ulja
sol, papar
nekoliko zrna konzervansa u svaku staklenku (po želji)
Priprema
1.
Pripremiti sve sastojke: luk narezati sitno, paprike narezati na manje a rajčice oguliti i narezati na veće kockice. Patliđane također narezati na veće kockice pa ih posoliti da ispuste vodu i gorčinu.
2.
Na vruće ulje staviti sitno luk i pirjati ga 10-15 minuta.
3.
Na luk dodati patliđane i papriku, promiješati i malo propirjati……
4.
…… a zatim i oguljene i narezane rajčice……
5.
……. pa sve zajedno pirjati 10-15 minuta.
70 dag crvenog luka
1 kg paprike babure
0,5 kg patliđana
1,5 kg rajčice
2 dl ulja
sol, papar
nekoliko zrna konzervansa u svaku staklenku (po želji)
Priprema
1.
Pripremiti sve sastojke: luk narezati sitno, paprike narezati na manje a rajčice oguliti i narezati na veće kockice. Patliđane također narezati na veće kockice pa ih posoliti da ispuste vodu i gorčinu.
2.
Na vruće ulje staviti sitno luk i pirjati ga 10-15 minuta.
3.
Na luk dodati patliđane i papriku, promiješati i malo propirjati……
4.
…… a zatim i oguljene i narezane rajčice……
5.
……. pa sve zajedno pirjati 10-15 minuta.
6.
Posoliti i popapriti, promiješati te još vruće stavljati u vruće staklenke zagrijane u pećnici. Poklopce umočiti u alkohol i staklenke odmah čvrsto zatvoriti.
7.
U veću posudu staviti kuhinjsku salvetu i po njoj poslagati staklenke ali tako da se ne dodiruju. Zatim posudu napuniti vodom, visine od 2-3 cm ispod vrha staklenki. Sve zajedno pokriti drugom salvetom i staviti na štednjak. Zagrijavati na laganoj vatri sve dok voda ne počinje šumiti a zatim tako ostaviti 20 – 30 minuta.
Skinuti sa štednjaka i ostaviti pokriveno 24 sata dok se sve potpuno ne ohladi.
Posluživanje
Ovako pripremljen sataraš koristim za spremanje: – đuveča, goveđeg gulaša sa satarašom, tjestenine sa satarašom ali i kao prilog raznom kuhanom ili pečenom mesu.
Posoliti i popapriti, promiješati te još vruće stavljati u vruće staklenke zagrijane u pećnici. Poklopce umočiti u alkohol i staklenke odmah čvrsto zatvoriti.
7.
U veću posudu staviti kuhinjsku salvetu i po njoj poslagati staklenke ali tako da se ne dodiruju. Zatim posudu napuniti vodom, visine od 2-3 cm ispod vrha staklenki. Sve zajedno pokriti drugom salvetom i staviti na štednjak. Zagrijavati na laganoj vatri sve dok voda ne počinje šumiti a zatim tako ostaviti 20 – 30 minuta.
Skinuti sa štednjaka i ostaviti pokriveno 24 sata dok se sve potpuno ne ohladi.
Posluživanje
Ovako pripremljen sataraš koristim za spremanje: – đuveča, goveđeg gulaša sa satarašom, tjestenine sa satarašom ali i kao prilog raznom kuhanom ili pečenom mesu.