Rolat u rolatu, izgledom podseca na slonovo oko i veoma je dekorativan…Sastojci su sasvim jednostavni ali uklopljeni u jako finu i ukusnu kombinaciju :)) |
SASTOJCI
ZA ŽUTI ROLAT
5 celih jaja
5 kasika secera
5 kasika brasna
dzem od kajsije
ZA TAMNI ROLAT
7 belanaca
7 kasika secera
3 zumanca
10 kasika mlevenih oraha
3 kasike brasna
pola kesice praska za pecivo
FIL
4 zumanca
dve kesice vanilin secera
100 grama cokolade
50 grama margarina
1 dl mleka
malo ruma i kasika mlev. oraha
za cokoladnu glazuru:
100 gr. cokolade, dve kasike ulja i kockica margarina
PRIPREMA
1.
Pripremiti zuti rolat: Mutiti cela jaja sa secerom dok se secer ne otopi, potom umesati brasno, izliti u pleh oblozen peki-papirom i ispeci u rerni. Izvaditi pecen rolat, pazljivo odlepiti od papira i blago ga saviti u rolat (ja ga nisam umotala u vlaznu krpu, sasvim lepo se i ovako savije, ne puca).
2.
Pripremiti tamni rolat: Mutiti belanca u cvrst sneg, dodati secer i mutiti dok se ne otopi, zatim polako ubaciti jedno po jedno zumance (mutimo najslabijom brzinom miksera). Varjacom, pazljivo, umesati orahe pomesane sa brasnom i praskom za pecivo. Izliti u pleh postavljen peki-papirom, ispeci ( paziti da ne zagori, treba blago da potamni), pazljivo odlepiti od papira i uviti u rolat.
3.
Dok se patispanji peku, pripremiti fil. Izmisirati zumanca i vanilin secer i staviti posudu da se fil kuva na pari. Kada fil pocne da se zgusnjava, za desetak minuta, ubaciti cokoladu izlomljenu na kockice, margarin i mleko, mesati da se sve fino sjedini i skinuti sa vatre. Na kraju umesati dve, tri kasike ruma i mlevenih oraha.
4.
Rolate filovati dok su mlaki, lepse se razmazuje. Najpre zuti patispanj obilno premazati dzemom od kajsije i urolati. Tamni patispanj premazati filom, potom na njegov pocetak staviti uvijeni zuti rolat a onda uviti i tamni rolat. Premazati u tankom sloju dzemom i gore staviti cokoladnu glazuru (u mikrotalasnoj otopiti cokoladu, ulje i komadic margarina).
Posluživanje
Rolat je iz poslednjeg broja casopisa “Hrana i vino”, s tim sto sam potpuno izmenila tamnu koru i fil. Veoma je izdasan a sprema se prilicno brzo, ja sam sve zavrsila za sat vremena, jer dok se pece jedan patispanj, a brzo se ispece, mutimo drugi i istovremeno kuvamo fil na pari.
Napomene: naravno, ukoliko koristite “ziva” jaja, nema potrebe da se fil kuva na pari, dovoljno je da se umute zumanca, secer i istopljena cokolada, mada samo kuvanje na pari nije oduzelo mnogo vremena.
Tamnu koru sam pekla u najvecem plehu od rerne, 40×30 a zutu koru u malo manjem pa sam na gotovom rolatu opsekla visak na krajevima. Ukoliko zelite da vam tamna kora bude deblja, mozete je peci u manjem plehu.
http://www.coolinarika.com/