Obloge od sirovog luka:
kod glavobolje, otoka, zubobolje, bolova u ušima, prehlade, upale očiju, oblozi od sjeckanog luka stavljaju se na bolna mjesta,
kod visoke temperature stavljaju se na tabane,
kod srčanih smetnji na listove nogu,
kod krvarenja iz nosa – narezani luk stavlja se na vratne misice,
rane od ujeda divljih životinja oblože se narezanim lukom,
na ozebline, valja stavljati oblogu od luka narezanog na ploške jer smanjuje svrbež i oživljava ozeblo tkivo,
kod čira na koži ili potkožnog čira i zanoktice, izribani luk s malo maslinova ulja stavlja se na bolno mjesto i zavije, i drži 1-2 sata,
za liječenje kurjih očiju, glavicu luka, prerezati na pola, staviti u 1 dl vinskog ili jabukovog sirceta četiri sata, izvaditi luk i oblogu priviti naveče prije spavanja na kurje oko i ostaviti preko noći. Postupak ponavljati više dana za redom, i onda izvaditi omekšani dio.

Sok od luka
Očišćenu glavicu luka usitnimo u kašu i iscjedimo sok. Kod plućnih oboljenja miješati sok luka od jedne glavice luka s jednom kasikom meda i uzimati 2-3 puta na dan. Za sprječavanje opadanja i bolji rast kose, masirati vlasište kose sokom od luka više puta na dan. Kod jakog i upornog kašlja – piti sok razrijeđen s vodom; kod lišaja i ekcema na koži mazati sokom luka više puta na dan. Protiv crijevnih parazita, piti sok razrijeđen s vodom više puta na dan. Protiv vjetrova i zatvora – piti sok od luka pomiješan s rakijom u jednakim dijelovima. Za odstranjivanje bradavica – masirati ili trljati bradavice sokom od luka više puta na dan.

Kuvani luk
Glavicu luka razrezati na više dijelova i kuvati u 2 dl vode dok ne omekša. Koristimo ga kod kašlja i drugih oboljenja disajnih organa. Uzimati luk kuvhan u vodi s medom ( 1 glavica luka, 1 kasika meda, 2 dl vode) vodenih bolesti, za jače mokrenje, luk kuvati u vodi zajedno s medom, zatim luk kuvati s ružmarinom u pola vode i pola vina (2 dl + 2 dl) i piti svaki sat po jednu kasiku. Upaljene oči (krmeljine) peru se mlijekom u kojem se kuvao luk, i to jedna glavica luka u 1 l mlijeka, a za jačanje muške potencije jede se supa od luka.

Pečeni luk
kod gnojnih rana i čireva i to tako da se sokom najprije operu bolesna mjesta, a potom stavi luk pečen u svinjskoj masti.
kod tegoba s grušanjem krvi i začepljenih koronarnih arterija, treba svaki dan jesti glavicu pečenog luka s malo maslinova ulja, i to u podne i uveče. Kod bolova u ušima stavlja se topao pečeni luk Crveni luk sitno nasjeckati. Zatim staviti u tanku pamucnu carapu. Malo stisnuti - cisto da carapa bude vlazna. To staviti na uho (zavoj oko glave da drzi ili kapu na glavu).
NISTA ne ide U UHO!! samo na uhu stoji a insekti iz uha izlaze ako se u uho ukapa sok pečenog luka s malo soli. Kod raznih tumora na površini kože stavlja se oblog od pečenog luka.

(ljekovitobilje:)