Brzina starenja kože je genetski uvjetovana. Način na koji izgleda naša majka u određenim godinama ukazuje na vjerovatnost da ćemo i mi tako izgledati. Međutim, na brzinu starenja ipak možemo sami uticati. Starenje kože je neizbježan proces, ali životne navike nam mogu pomoći da usporimo starenje kože.

Pušenje i sunčanje, bilo prirodno ili u solariju izaziva starenje kože. Pušenje razara elastin i smanjuje elestičnost kože. Takva koža prilikom najmanjeg nabiranja puca i stvaraju se vidljive i duboke bore. Pušenje, također uzrokuje i dehidraciju kože, te aktivira slobodne radikale u koži koja uzrokuju dalja oštećenja i usporavaju normalan proces regeneracije i sazrijevanja novih stanica.

Sunce kožu uništava više od bilo kojeg vanjskog faktora, izravno razarajući elastin i kolagen. Ono uzrokuje pojavu neestetskih pjega i tamnih mrlja koje su ustvari odraz oštećenja kože i pokušaja odbrane kože pojačanom sintezom melanina na mjestu tamne mrlje. Sunce ima jaki potencijalno kancerogeni učinak uzrokujući genetsko oštećenje stanica kože, te pojavu tumora kože.