Pivo je pjenušavo osvježavajuće piće s relativno malim sadržajem alkohola i karakteristične arome po hmelju, a dobiva se alkoholnim vrenjem pivske sladovine pomoću pivskog kvasca. Najstarije je i najraširenije alkoholno piće na svijetu te ima veliki nutritivni značaj za čovjeka.

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne i fiziološki učinci piva su veliki. Razlog popularnosti piva kao pića, ako isključimo alkoholi njegov učinak na relaksaciju, leži u sljedećim činjenicama:
  1. Pivo učinkovito gasi žeđ
  2. Pivo potiče izlučivanje probavnih sokova i poboljšava probavu hrane
  3. Pivo ima povoljan učinak na izlučivanje zadržane tekućine iz organizma, djeluje diuretski
  4. Pivo nije razlog uvećanja tjelesne mase, ono je niskokalorično piće, te se njegova umjerena konzumacija preporučuje i kod redukcijskih dijeta.
Zato je pivo dobar napitak koji nadoknađuje vodu, elektrolite i kao bezalkoholna inačica, predstavlja uz vodu, namirnicu izbora kada želimo brzi oporavak organizma nakon tjelesnog napora.
Međutim uvijek treba imati na umu da se ovisno o tjelesnoj masi pojedinca, ne smije konzumirati vise od dvije do tri jedinice alkohola  (jedinica alkohola je ekvivalent od oko 12 g alkohola, a ta količina sadržana je u 0,33 litre lager piva prosječnog sadržaja alkohola od 4,5%) tijekom čitavog dana i to uvijek uz neki obrok, a da je za žene ta količina alkohola upola manja.