Odgađanjem alarma možete imati privremeni osjećaj da ste naspavaniji, no zapravo započinjete dan bez osjećaja svrhe
Pogreška koju radimo ujutro i prije nego ustanemo iz kreveta
Foto: Thinkstock

Koliko ste puta jutarnji alarm za buđenje odgodili kako biste odspavali još samo deset minuta? Ili ga čak odgodili i nekoliko puta kako biste imali više energije kada se probudite. Iako mislite kako ćete nakon odgode alarma i spavanja nekoliko minuta duže biti odmorniji, u krivu ste.
Odgađanjem alarma možete imati privremeni osjećaj da ste naspavaniji, no zapravo započinjete dan bez osjećaja svrhe.
U svojoj knjizi "Čarobno jutro" Hal Elrod objašnjava kako odgoda alarma zapravo znači da se ne želite probuditi i započeti svoj život.
Ako svakoga dana ujutro odgađate alarm i nastavljate spavati lako je moguće da patite od depresije te se nemate želju probuditi jer se ne veselite novom danu.
No, ako se probudite odmah nakon što vam je zvonila budilica, znači da dan započinjete sa svrhom i radujete se onome što vas očekuje. Zbog toga ćete tog dana biti i puno produktivniji.
Mnogi će reći kako to nije istina i da odgađaju alarm samo zato što su umorni i žele uhvatiti još koju minutu sna, no Hal Elrod se pita kako se onda nikada ne probudimo umorni na neki važan dan u našem životu, primjerice dan kada odlazite na putovanje ili na dan kada slavite rođendan.
Elrod je i sam proveo eksperiment o spavanju. Prvo je nekoliko večeri prije spavanja sam sebi rekao "Sutra ću biti premoren" i kada se probudio nakon 5, 7 ili čak 9 sati sna, uistinu se tako i osjećao. No kada je zaspao s mišlju "Sutra ću se odlično osjećati", unatoč tome što je znao spavati i samo 4 sata, osjećao se uistinu dobro.
Stoga savjetuje kako za dobar dan, morate prestati odgađati budilicu, prije spavanja si postavite ciljeve za idući dan i vjerujte da će vam idući dan biti jedan od najboljih u životu. Ujutro ćete se sigurno probuditi odmorniji.