Narodni recepti protiv prehlade, kašlja i grlobolje
Mnogo je načina da se prehlade različitog porijekla kao što je kašalj, upala grla ili neke druge bolesti, ublaže tradicionalnim ljekovima. Za to su najbolje stare, provjerene recepture iz vremena naših prabaka, pa i njihovih baka.

Bijela rotkva s medom
jednu veliku bijelu rotkvu treba izdubiti tako da izgleda kao čaša. Unutra stavite žličicu do dvije meda, pokrijte salvetom i ostavite preko noći. Ujutro će udubljenje rotkve biti ispunjeno vlastitim sokom pomiješanim s medom. Za smirivanje kašlja, ujutro i navečer uzmite po jednu žličicu ovog soka.

Crveni luk s medom
Poveću glavicu crvenog luka stavite u odgovarajuću čašu da bi stajao uspravno, a onda ga izbušite. U šupljinu od luka stavite med i svako jutro sadržaj koji se iz luka iscijedi popijte.

Kadulja kao med
Skuhajte jaki čaj od 40 grama kadulje i 600 mililitara vode. Nakon toga zagrijte 300 grama šećera bez vode, na laganoj vatri. Uz karameliziran šećer procijedite prethodno pripremljen čaj, a ovako dobiven sirup uz miješanje treba kuhati na laganoj vatri dok ne dobije gustoću meda. Sadržaj zatim treba pustiti da se ohladi, staviti u staklenu teglicu i čuvati u hladnjaku.

Za smirivanje kašlja odrasle bi osobe trebale tri puta dnevno konzumirati po jednu žličicu ovog meda, a djeca samo jednu dnevno. Osim za smirivanje kašlja ovaj se med preporučuje i pušačima za čišćenje pluća.

Foto: Thinkstock

Kadulja je, inače, veoma zahvalna za ispiranje bolnog grla, laringitisa, tonzilitisa i ulceracije grla. U svom eteričnom ulju sadrži podosta fenolne kiseline, zbog čega posjeduje antibakterijsko svojstvo. Njezin sastojak tujon ima i antiseptičko djelovanje, pogotovo kod stafilokoknih infekcija, zbog čega se i preporučuje kod prehlada i kašlja. U narodu je poznato i žvakanje svježih listova kadulje radi otklanjanja navedenih tegoba. 

(magazin.net.hr)