Sol, ozloglašena po svom potencijalno negativnom utjecaju na zdravlje, pomaže u borbi protiv infekcija, pokazalo je novo istraživanje.
Unos više soli u organizam može pomoći tijelu da se bori s infekcijama, pokazalo je novo istraživanje koje će potpiriti raspravu o dobrim i lošim stranama soli koja unesena u prevelikim količinama izaziva povećanje tlaka i slijedom toga povećani rizik srčanog i moždanog udara.
Sol je važna za metabolizam, formiranje kostiju, živčani sustav i probavu, a prema njemačkim i američkim znanstvenicima i za imunosni sustav.
Već je ranije poznato da organizam višak soli skladišti u koži, a znanstvenici su utvrdili da se ioni natrija nakupljaju na mjestu kožnih infekcija izazvanih bakterijama kod ljudi i miševa.
Znanstvenici su, prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Cell Metabolism, pokazali na miševima da sol jača imuni odgovor.
"Zalihe soli omogućavaju koži da se obrani od mikroba", kaže voditelj istraživanja Jonathan Jantsch s instituta za kliničku mikrobiologiju sveučilišta u Regensburgu.
Sol aktivira imunosne stanice makrofage koji ubijaju uzročnike zaraze.
To otkriće ne treba koristiti kao izliku za povećanu konzumaciju soli, kaže Jantsch.
"Oni koji unose previše soli i dalje su izloženi riziku razvoja kardiovaskularnih poremećaja", dodaje.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje unos do 5 miligrama soli dnevno i ističe da smanjeni unos soli smanjuje rizik od srčanih i moždanih udara.
Danas ljudi prosječno unose 10 miligrama soli dnevno