NE JEDITE IH SIROVE! Povrće koje je bolje prokuhati prije nego ga pojedete

Unatoč tome što nas se stalno savjetuje da je svježe povrće zdravije od kuhanog, postoji nekoliko iznimki koje imaju bolju nutritivnu vrijednost nakon što se prokuhaju.

Rajčica, mrkva, špinat, šparoga i gljive neke su od namirnica koje su puno zdravije kuhane. Nutricionistica Mel Wakeman savjetuje: 'Mnogi nutrijenti u povrću se slabije apsorbiraju u probavnom sustavu u usporedbi s nutrijentima koji se nalaze u namirnicama životinjskog podrijetla. Vlakna u biljkama se često vezu s mineralima pa ih tijelo teže iskoristi'.

'Grijanje može oslabiti vezu između vlakana i minerala, koji se onda oslobađaju u probavnom sustavu', nastavlja Wakeman, koja tvrdi i da otpuštanje takvih nutrijenata može djelovati blagotvorno na zdravlje, pa čak i smanjiti rizik od nekih vrsta raka.

No, važno je imati na umu i da prekuhavanje može uništiti vitamine stoga je dobro kombinirati svježe i kuhano povrće, ali i truditi se da kuhate povrće tek koliko je nužno.

Zbog toga je najbolje kuhati povrće na pari ili u mikrovalnoj, te izbjegavati kuhanje u suvišnoj masnoći koju povrće upija poput spužve.


Daily Mail/Magazin.hr