image

Zova je samonikla biljka, izuzetno ljekovita. Pored toga što ublažava simptome gripa i upale disajnih puteva, poboljšava i apetit. Zbog toga je važno da je imate u vašoj prirodnoj apoteci, prenosi Yumama.com.

Vjerovatno je malo onih koji nisu probali sok od zove. Neko voli njen ukus, neko ne. Ali, ono što je sigurno, jeste da su cvetovi zovebogati eteričnim uljima, u kojima ima flavonoida, glikozida, hlorogenske kiseline, tanina i pektina. Njen plod sadrži glikozide, tanine, malo eteričnog ulja, šećer, voćne kiseline i vitamin C, a svi delovi bilje su bogati gvožđem, natrijumom i kalijumom.

Čaj od zove je sjajan protiv groznice, jer stimuliše rad znojnih žlijezda, naročito kada se kombinuje sa lipom. Osim toga, podstiče lučenje mokraće, a ukoliko mu se dodaju kamilica, lipa i kora vrbe - ublažava simptome gripa i upale gornjih disajnih puteva, kao i reume.

Popularan je i zovin sirup, kao odlično osvježenje tokom toplih dana. Zova cvjeta od maja do jula. Lišće, kora i koren se sakupljaju u proljeće, cvijet u junu - dok se još sasvim ne rascvjeta, a bobice se beru pred kraj ljeta, kada potpuno sazru. Spoljašnji, sivi sloj biljke se baca, a koristi se samo unutrašnji, zeleni dio. Nakon branja, cvjetovi se nižu na kanap ili stavljaju na papir i čuvaju na toplom mjestu - da bi se što prije osušili i sačuvali žuto-bijelu boju. Ako cvijet promijeni boju, potamni i postane smeđ, treba ga baciti.

Ljekoviti napitak

Sedam-osam listića zove preliti sa dva decilitra ključale vode i kuhati na tihoj vatri oko osam minuta. Čaj procijediti, zasladiti kašičicom meda i piti u manjim gutljajima u toku dana. Ovaj čaj je odličan za jačanje imuniteta.

Za iskašljavanje

Pomiješati 20 grama cvjeta zove sa po 10 grama cvjeta bijelog sleza i komorača. Tri kašike ove mješavine popariti sa četiri decilitra ključale vode, poklopiti i ostaviti da stoji dva sata. Procijediti i na svaka dva sata uzimati po jednu kašiku.

Rastvor

Za infekcije očiju i upale nosne sluznice kod kijavice, preporučuje se rastvor napravljen od cvjetova zove. Pedeset grama cvjetova kuvati tri minuta u jednom litru vode, pa ostaviti da odstoji deset minuta. Nakon toga rastvor procijediti i njime ispirati oči i nozdrve - više puta u toku dana.

Sirup od cvjetova zove

Potrebno je: 3 kesice limuntusa, 4 kilograma šećera, 5 litara vode, 45 cvjetova zove

Priprema: Cvjetove zove oprati, pa potopiti u vodu i ostaviti na hladnom mjestu, prekriveno, da odstoji 24 sata. Procijediti, dodati šećer i limuntus, dobro izmiješati, i ostaviti još 24 sata, da bi se sav šećer istopio kako treba. Sipati u dobro oprane i osušene flaše.

Uštipci od cvjetova zove

Potrebno je: 8 velikih cvjetova zove, testo za pohovanje, 80 grama brašna, ulje

Priprema: Mlijeko, brašno, so (ili šećer) i žumanca pomiješati, pa dodati snijeg od bjelanaca. Oprane i osušene cvjetove zove uvaljati u brašno. Umočiti ih u tijesto za pohovanje i spustiti u ne previše zagrijano ulje. Vaditi na salvetu da bi se upio višak masnoće. Uštipci mogu da se posluže kao lako predjelo sa umakom od majoneza, ili kao desert sa kompotom.

Tijesto za pohovanje: 80 grama brašna, 1 decilitar mlijeka, 2 žumanceta, snijeg od dva bjelanceta, so (ili šećer, ako želite slatke uštipke).

Sok od bobica zove

Potrebno je: 2,5 kilograma bobica zove, 1 kilogram šećera, pola litre vode, kesica konzervansa, kora od limuna, 5 karanfilića

Način pripreme: Odvojiti bobice od peteljki, oprati ih, staviti u lonac sa debelim dnom i preliti vodom. Kuhati na laganoj vatri, dok ne provri. Skloniti sa vatre, dodati šećer, limunovu koru isječenu na tračice i karanfilić, pa vratiti na laganu vatru da ponovo provri i kuhati još desetak minuta. Skloniti sa vatre, dodati kesicu konzervansa i sipati u flaše. Ovako pripremljen sirup se razrjeđuje vodom.

 (vijesti.ba)