Vjerovatno nema rasprostranjenije samonikle biljke u našim krajevima od maslačka.
Raste svuda i omiljen je je vijekovima u narodu kao ljekovita biljka za mnogobrojne bolesti. Maslačak je posebno zanimljiv jer je lako dostupan a svi dijelovi biljke su jestivi i ljekoviti. Sada, u proljeće posebno je primjetan jer njegovi cvjetovi prekrivaju skoro svaku livadu i parče zemlje u našim krajevima.
Kako je pravo vrijeme za branje i korištenje maslačka odlučili smo se da vam predložimo da napravite vlastiti ekstrakt ili tinkturu od ove sjajne biljke koju ćete moći koristiti tokom cijele godine. Tinktutu možete napraviti lako a za njenu izradu koristićemo sve dijelove biljke. Ovaj tekst biće prekratak da pobrobijmo sve blagodeti koje možete imati upotrebom maslačka, odnosno svih njegovih dijelova. Tinktura maslačka u našem narodu poznata je vijekovima i najčešće se pravila korištenjem korijena maslačka potopljenim u rakiju. Koristeći narodnu mudrost i iskustvo donosimo vam recept kako da sami napravite i koristite ovaj lijek. Ukoliko ne želite koristiti recept sa alkoholom postoji i drugi recept koji je baziran na šećeru poznat kao sirup ili med od maslačka koji možete naći na dnu teksta.
Za tinkturu su vam potrebni:
– svjež maslačak i to korijen, listovi i cvjetovi ,sve brano u rano u proljeće
– rakija ili vodka od 35-45 stepeni alkohola
Uberite svježu biljku koja raste daleko od ceste i zagađenja tokom cvjetanja u proljeće. Obavezno biljku izvadite sa korijenom, jer je korijen njen najljekovitiji dio. Sve dijelove dobro operite, posušite i isjecite na što sitnije komadiće. Dijelove biljke možete izmiksati blenderom kako biste dobili masu do koje alkohol može prodrijeti. Ovako dobijenu smjesu stavite u staklenu teglu, te u potpunosti prelijte sa rakijom ili vodkom. Predlažemo vodku zbog slabijeg mirisa ali će i rakija odraditi posao izvalčenja ljekovitih sastojaka. Pokušajte obratiti pažnju da barem pola sastava predstavlja korijen biljke a ostalu polovinu da čine listovi i cvjetovi.
Posudu dobro zatvorite i ostavite na sobnoj temparaturi van dometa sunčeve svjetlosti da odstoji 3 sedmice. Sa vremena na vrijeme promućkajte posudu. Nakon 3 sedmice stajanja procijedite smjesu putem gaze tako da vam ostane samo tekućina. Ovako dobijena tekućina sadrži koncentrisanu svu raskoš hranjivih sastojaka maslačka. Tinkturu prespite u staklenu flašu i čuvajte na tamnom mjestu.
Tinktura se koristi kod reumatoznog artritisa i gihta, posebno je efikasna u jačanju funkcije bubrega, čišćenju i oporavku jetre od žutice te hepatitisa i ostalih oboljenja. Tinkturu uzimajte kod problema sa masnoćama jer će vam redovno korištenje smanjiti holesterol u krvi, regulisati visoki krvni pritisak I uopšteno omogućiti pročišćavanje krvi za šta se u narodu koristila vijekovima. Travari maslačak preporučuju za ženska oboljenja , probleme u menopauzi, probleme sa dojenjem, cistama i alergijama. Tinktura se koristi i za stvaranje i izlučivanje žuči. Posebna preporuka je da tinkturu koriste dijabetičari kao prirodnu kontrolu nivoa inzulina.
Maslačak smanjuje upale u tijelu posebno na nivou krvnih sudova što reducira i umanjuje opasnot od kardiovaskularnih oboljenja. Novije studije iz 2008. I 2011. godine objavljenje u Journal of Oncology potvrdile su da maslačak ima značajnu ulogu u borbi, smanjenju i prevenciji više vrsta raka posebno grudi, prostate i kože.
Maslačak ima ljekovitu snagu jačanja tijela, izlučivanja otrova putem znoja, ojačava i poboljšava stolicu. Utiče i na izlučivanje sluzi iz tijela, mokraće i drugih otrovnih sustanci koje tijelo čine umornim i pospanim, te ćete redovnim korištenjem osjetiti kako vam se energija i snaga vraćaju nazad.
Osim nabrojanih blagodeti, ekstrakt maslačka, koji dobijete na ovaj način, prepun je vitaminima A, B2, C, D, G te kalijumom, natrijumom, fosforom, kalcijem i željezom.
Tinkturu koristite po potrebi a preporučujemo je kako za pomenute tegobe tako i preventivno za cijelokupni organizam.
Tinktura se uzima tako što se ukapa 20-30 (po potrebi slobdono i znatno više) kapi u pola čase vode 3 puta na dan. Nakon korištenja od 3 mjeseca potrebno je napraviti pauzu.