Postarajte se da posedujete bar neke biljke u svojoj kući ili stanu. Biljke apsorbuju štetno zračenje koje emituje televizija, ali i eliminišu štetne materije koje isparavaju iz farbe, rastvarača i sredstava za čišćenje.
Da li znate da bi bilo dobro da imate po jednu biljku na svakih 7 kvadratnih metara prostora?
Među najboljim eliminatorima negativnog zračenja i štetnih isparanje su fikus, paprati, dracena i kaktusi.
Dracena marginata
Dracena je predivna ukrasna biljka koju je lako održavati, a koja je prilično otporna na velike temperaturne razlike. Odgovara joj svetlo, ali ne bi smela da bude na direktnom suncu, ali ni na promaji.
Mora se redovno prskati vodom. Dracena umanjuje koncentraciju formaldehida i ostalih isparljivih komponenti sredstava za čišćenje, farbi, rastvarača, sprejeva i dezodoransa, predstavljajući pravi prirodni osveživač vazduha.
Fikus
Verovali ili ne, fikus je najbolje rešenje za domove u kojima je stalno prisutan duvanski dim. Fikus neutrališe duvanski dim, umanjuje koncentraciju ugljen-dioksida, ugljen-monoksida i trielina, ali i hemikalija iz brojnih farbi i lakova. Fikus ne voli promaju i ne treba da bude na direktnom suncu.
Paprat
Paprat umanjuje koncentraciju formaldehida koji isparava iz nameštaja, iz lepkova, farbi, deterdženata i drugih materijala. Potrebna mu je velika količina vlage i ne sme da bude na direktnom suncu.