Nikad nisam volila one kroasane iz pekare, neznam zašto, jednostavno nisu mi se sviđale.. Sve dok jednom davno moja mama nije dobila recept i napravila ove. Od onda nema prigode a da kroasane nisu na stolu. A onda sam “otišla” od mame i odvažila se sama napravit iako sam se bojala da nikad neće bit kao njene, ali… Ispale su savršene.. Ha, imala sam dobru učiteljicu :)

Sastojci:
• 1 kg glatkog brašna
• 5,5 dclmlijeka
• 1svježa germa
• 2 žličicesoli
• 1 žlicašećera
• 2 + 1jaja (ovo jedno je za premazivanje)
• 1,5 dclulja
• 250 gmargarina
Priprema:
1. Od mlijeka (mlijeko mora biti toplo) oduzeti malo za dizanje germe. U posudu u kojoj ćemo mijesiti tijesto staviti brašno, napravimo u sredini rupu za germu, a uokolo stavimo ulje, sol, 2 jaja. Kad nam se germa digne dodamo i nju i zamjesimo tijesto.
2. Odmah podijelimo na 6 jednakih loptica i stavimo na stranu. Uzimamo jednu lopticu i razvaljamo je na veličinu od prilike tanjura za kolače. Pobrašnimo jednu stranu radne površine i stavimo razvaljanu lopticu. Na nju prstima “utapkamo” omekšali margarin, deblje (250 g margarina bi trebalo rasporediti na 5 loptica, jer na zadnju se ne stavlja)
3. Uzmemo drugu lopticu, razvaljamo na istu veličinu i stavimo je preko prve. Ponovno margarin utapkamo na nju i tako redom. Zadnju lopticu kad razvaljamo i stavimo preko ostalog NE stavljamo margarin. (ako vam i ostane malo margarina od onog cijelog, nema veze)
4. Sad ispred sebe pobrašnimo radnu površinu, prebacimo ovo što smo “slagali” i razvaljamo u što veći krug. Izrežemo 32 trokuta, te motamo u kroasan.
5 Kad ste uzeli prvi trokut prvo ga lagano prstima razvucite tj polačite prema dolje, a prije nego počnete motati i taj najširi dio prvo malo rastanjite prstima. Počnite motati, kad sve već lagano formirali kiflicu onda je uzmete u jednu ruku i dalje motate, a drugom rukom povlačite ovaj dio što vam još visi tako da bude tanje i da na kraju kroasane budu što lisnatije.
6. Slagati ih u tepsiju na papir za pečenje ili namašćenu i pobrašnjenu. Kad ste napunili jednu tepsiju, prekrijte kroasane krpom i ostavite ih da se dižu.
7. Dok se dižu povremeno pogledajte da se ne bi predigle jer onda gube lijep izgled listanja. Kad su se digle, namažite ih razmućenim ili žumanjkom ili cijelim jajetom i ako volite posipajte sezamom, kimom ili nečim durgim
8. Pecite u predhodno zagrijanoj pećnici na 200°C, dok lijepo ne porumene.

Posluživanje
Lakše ih je napravit nego objasnit kako se prave :) Nadam se da je jasan recept, ako nešto nije jasno slobono pitajte..