Jabukovo sirće snižava povišeni krvni pritisak, pomaže kod bolesti grla, neurednog varenja, slabe cirkulacije i metabolizma, a čuva i vitku liniju. Da bi ispoljilo svoju ljekovitost, jabukovo sirće treba da se uzima svakodnevno.
SALATE ne mogu da se zamisle bez sirćeta, a najbolje od svih je jabukovo, koje je istovremeno i izvanredan lijek. Stručnjaci smatraju da jabukovo sirće treba da postane dio svakodnevne ishrane.
Da bi ispoljilo svoju ljekovitost treba da se uzima svakodnevno, i to kao rastvor od dvije kašike sirćeta u mlakoj, prethodno prokuvanoj vodi u koju se dodaju i dvije kašike meda.
Ovako spremljen eliksir pomaže kod bolesti grla, neurednog varenja, slabe cirkulacije i metabolizma. Ali preporučuje se i kod bolesti srca, bubrega i krvnih sudova. Potvrđeno je da jabukovo sirće snižava povišeni krvni pritisak, a istovremeno čuva i vitku liniju.
Prelaskom na zdravu ishranu i redovnim konzumiranjem sirćeta čisti se organizam, a ispiranje grla nerazblaženim jabukovim sirćetom veoma je efikasno kod prvih simptoma prehlade.
Za svrab na koži preporučuje se trljanje razblaženim sirćetom, što, inače, prija i zdravoj koži. Ovakve kisele kupke daju koži mekoću, vlažnost i rumenilo. U vidu obloga jabukovo sirće primjenjuje se i kod proširenih vena.
U ishrani sportista i onih kojima je za posao ili rad veoma važne koncentracija i usredsređenost jabukovo sirće i njegova kombinacija sa medom, trebalo bi da zauzmu posebno mesto.
Ovo se preporučuje jer je sirće prebogato kalijumom koji utiče na rad mišića i nerava, kao i u biohemijskim procesima na nivou ćelije. Stoga, ukoliko osjećate slabost, pospanost, grčeve i bolove u mišićima, a isključena je mogućnost da se radi o nekoj bolesti, najvjerovatnije vam nedostaje kalijum. Terapija sa sirćetom i medom vrlo brzo će to i pokazati.
Zavisno od zdravstvenih tegoba, jabukovo sirće može da se primenjuje na različite načine:
Protiv hroničnog umora treba pomješati tri kašičice jabukovog sirćeta sa šoljom meda i to sve sipati u teglu. Svako veče pred spavanje uzimati po dvije kašičice ove mešavine. Osim ovoga, postoji i drugi način njegovog konzumiranja. Kašičica sirćeta može da se sipa u čašu vode i pije za vrijeme ručka.
Za snižavanje krvnog pritiska treba tri puta dnevno piti čašu vode sa dvije kašičice jabukovog sirćeta.
Protiv glavobolje treba popiti čašu vode u kojoj su razmućene dvije kašike meda i dvije kašike jabukovog sirćeta.
Protiv bolova u sinusima treba na svaki sat, sedam puta, popiti čašu vode, u kojoj je razmućena kašičica jabukovog sirćeta.
Za mršavljenje svakog jutra na prazan želudac treba popiti čašu vode sa jednom do dvije kašičice sirćeta. Ili, uz svaki obrok popiti čašu vode sa dvije kašičice sirćeta. Tretman traje dva meseca, a gubitak kilograma se postiže zato što jabukovo sirće utiče na brže sagorijevanje suvišnog masnog tkiva.
Za ispiranje grla treba u čašu vode sipati kašičicu sirćeta i na taj način ispirati na svaka dva sata.
Kod bolova u zglobovima treba bolna mjesta u toku noći obložiti platnenom tkaninom koja je dobro natopljena jabukovim sirćetom. Odozgo staviti suvu flanelsku krpu. Uz to, uz svaki obrok treba popiti čašu vode u kojoj je razmućeno deset kašičica jabukovog sirćeta.
Kod opekotina treba staviti jabukovo sirće na opečeno mjesto, nekoliko puta na dan. To će spriječiti pojavu plika i ublažiti bol.
Kod ekcema oboljela mjesta treba mazati jabukovim sirćetom četiri puta na dan i tri puta tokom noći. Ekcem, praćen svrabom ubrzo će nestati.
Kod proširenih vena svakog jutra i večeri kožu preko proširenih vena treba istrljati čistim jabukovim sirćetom. Osim toga, treba i dva puta dnevno popiti čašu vode sa dvije kašičice sirćeta. Terapija traje mjesec dana.
DOMAĆE SIRĆE

Jabukovo sirće može da se spravlja i u domaćoj radinosti, a za kvalitetno sirće najbolje su neprskane jabuke, po mogućnosti divlje, a ako ih nema mogu i kultivisane.
Jabuke se dobro operu, odstrane peteljke, a zatim se zajedno sa sjemenkama usitne i samelju u mašini za meso. Nakon toga ta smesa se stavlja u veći lonac ili kačicu.
Ukoliko jabuke nisu pustile dovoljno soka, na 10 kg jabuka dodaje se četvrt litra prokuvane i ohlađene vode. U tu količinu doda se još i 100 g šećera, sve se dobro izmješa, posuda prekrije čistom, višestrukom gazom i ostavi na toplom mjestu ili suncu. Smjesa se povremeno kontroliše i miješa.
Sud treba držati na mjestu gdje temperatura ne pada ispod 18 ali i ne prelazi 25 stepeni. U ovakvim uslovima, vrenje traje između 25 i 30 dana, a ukoliko ima sunca i kraće.
Kada se proces vrenja završi, sirće se pažljivo procijedi, prvo kroz ređu, a zatim kroz gušću cediljku, a na kraju kroz višeslojnu gazu da bi se dobila bistra tečnost. Potom se sipa u čiste, suve flaše. Ako je u pripremi urađeno sve kako treba boja sirćeta biće svetložuta i bez taloga. Ovako dobijeno sirće čuva se na hladnom i mračnom mjestu, sa neograničenim rokom trajanja.
Izvor: novosti