Komunikacija sa starijim roditeljima često zna da bude zamorna. Zbog generacijskog jaza, neretki su konflikti ali i nesporazumi raznih vrsta.
Umjetnik Aleksandar Galitski godinama radi sa starijim ljudima, učeći ih kako da prave sklupture od drveta ili da slikaju.
Ovo su njegova pravila za komunikaciju sa starijim ljudim, tj. sa roditeljima:
1. Ne pokušavaj da ih promijeniš
Kada smo bili djeca, naši roditelji su nas izluđivali pričama o dečaku iz komšiluka koji ima “sve same petice” i koji bezpogovorno sluša svoje roditelje.
Sada kada su oni ostarili, vjerovatno da bi ih pokrenuli vi često govorite rečenice ovog tipa:”Komšija svaki dan šeta, a ti cio dan sjediš kod kuće.”
Ne pokušavajte da ih promijenite. Ne možete da promijenite ljude u tim godinama. Ono što možemo je da ih prihvatimo onakvim kakvi jesu. Ako je osoba pušač u svojim osamdesetim, on vjerovatno ne želi da se odrekne cigareta, bez obzira na to što zna da to za njega nije dobro.
2. Ne krivite sebe
Krivica stigne sve nas, prije ili poslije. Šta god da se desi, uvijek ćete se u jednom periodu svog života osjećati kao promašaj: niste završili ono što su vas zamolili, galamili ste na njih bez potrebe itd.. Ne krivite sebe.
Svako od nas mora da vodi računa o sebi i da se opusti. Ako živite da biste udovoljili roditeljima, na kraju ćete se dovesti u situaciju da krivite njih za svoj neuspjeh u životu.
Zašto se niste udali? Zašto niste rodili djecu? To nije odluka vaših roditelja, već vaša lično. Vi živite svoj život, a njima prepustite njihov.

3. Ne ulazite u konflikt
Sa starijim roditeljom često morate da postupate kao sa malim djetetom – strpljivo. Nikad ne reagujte na njihovu agresiju, povišen ton ili uvređenost. Ako reagujete – vi gubite.
Saslušajte ih i pokušajte da rešite njihov problem ili uzrok njihove uznemirenosti. To je jedini način da na kraju ne osjećate krivicu.
4. Ne očekujte da komunikacija bude zadovoljstvo
Oni su nervozni, neraspoloženi ili šta god. Oni su samo ljudi. Isto kao i mi. Stoga, ako su ljuti, pričajte sa njima, nemojte da ih štedite zato što su stari.
Šta je to što biste mogli da uradite kako biste pomogli svojim roditeljima:
1. Pokažite saosećanje ali ne i sažaljenje
Saosećanje je veoma bitno, ali nemojte da se ponašate kao da su oni bespomoćni i jadni.
2. Budite njihov oslonac
Nikad ne idite kod roditelja da se žalite ili kukate. Uvijek imajte dvije priče: jednu za njih, a drugu koja je istina. Jer, oni su cio svoj život posvetili vašem uspjehu i njima će veoma teško da bude ako vi niste zadovoljni.
Daleko od toga da bi trebalo da ih lažete, ali vi ste mladi i sposobniji nego oni sada u ovim godinama. Budite njihov oslonac, oni su tolike godine bili vaš.
3. Oprostite
Veoma je bitno da naučite da zaboravite na prošlost. Ako danas ne oprostite svom ocu ili majci, sutra će možda biti kasno. Moramo biti dovoljno jaki da bismo oprostili i krenuli iz početka.
Uvijek imajte na umu da oni jedino vas imaju, i bez obzira koliko ste stari ili uspješni za njih ste samo njihovo djete.
Izvor: stil