Blogerica Sonnet Lauberth imala je toliko lošu kosu da je ozbiljno razmišljala da se ošiša na kratko. Ali, naišla je na recept za šampon od soda bikarbone i pokušala. Kosa joj blista. – Šokirala sam se shvativši koliko je moja kosa počela bolje izgledati od kad, umjesto klasičnih, koristim šampon napravljen od soda bikarbone. Osim što zaista blista, nije izložena štetnim hemikalijama kojih u kozmetičkim proizvodima s mirisom može biti čak više od 4000, što je zastrašujuće. Osim toga, ti šamponi uklanjaju prirodna ulja s vlasi pa ga vlasište pojačano proizvodi. – opisala je svoje iskustvo blogerica Sonnet Lauberth za portal mbg. Iako na tržištu postoje prirodni špamponi koji ne sadrže štetne sastojke, kosa joj je, kaže, i nakon njih izgledala beživotno, bez punoće i sjaja. 
Pokušavala je unijeti živost u svoju frizuru i s kupovnim preparatima za oblikovanje i punoću, ali ništa dugoročno nije pomagalo jer su se ta sredstva taložila na vlasima i nakon nekog vremena opet je bilo sve po starom. Već je pomišljala da se ošiša na kratko kad je negdje načula da je soda bikarbona odlična za kosu. Otkrila je kako napraviti šampon, a postupak je vlo jednostavan: Soda bikarbona se pomiješa s vodom u omjeru 1:3, znači na jednu količinu sode idu tri vode. Na primjer, za kosu dužine do ramena dovoljno je dvije do tri žlice sode. Smjesa se nanese na suhu ili mokru kosu od korijena prema krajevima i ostavi jednu do tri minute. Potom se ispere vodom. Nakon toga se ispere i s mješavinom octa (bijeli ili jabučni) i vode u omjeru 1:4. Da bi smanjila miris octa, iako on brzo ispari, Sonnet u smjesu dodaje nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, ružmarina ili, mente.

Nakon ispiranja tom smjesom još se pusti mlaz hladne vode jer ona pomaže zadržati vlagu u vlasima da kosa ne izgleda suho, osim toga zaglađuje kosu i daje joj sjaj. izvor:narodnamedicina.info
Preuzeto sa:/www.narodnamedicina.info