Sastojci

Biskvit:

-300 gr šećera
-170 gr pšenično glatko brašno
-80 gr kakao u prahu
-1/2 vrećice praška za pecivo
-prstohvat sode bikarbone
-prstohvat soli
-2 xxl jaja
-180 ml mlijeka
-6 kašika biljnog ulja
-180 ml vruće vode
-1 kašika vanila ekstrakta

Krema:

-3 jaja
-150 gr šećera
-100 gr bijele čokolade za kuhanje
-200 gr putera ili margarina
-100 gr šećera u prahu

Ganache krema:

-200 ml vrhnja za šlag
-100 gr čokolade za kuhanje

Priprema

Priprema biskvita:

U dublju posudu pomiješati šećer, brašno, kakao, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U drugu posudu umiješati jaja, mlijeko, ulje i ekstrakt od vanilije. Smjesu od jaja lagano dodavati u suhe sastojke dok se sve ne sjedini. Na kraju dodati vruću vodu, lagano umiješati i smjesu usuti u pripremljeni veći pleh za pečenje. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 20-25 minuta. Ohladiti u potpunosti.

Priprema kreme:

U posudu dobro izmješati jaja zajedno sa šećerom i staviti na paru. Mješati dok se  krema ne zgusne. Dodati čokoladu u smjesu i mješati povremeno dok se čokolada ne istopi. Skloniti sa pare i ostaviti da se krema ohladi. Kad se krema dovoljno ohladila, umiješati pjenasto puter sa prah šećerom i u tu smjesu postepeno dodati kremu od jaja.

Biskvit prerezati na tri jednaka dijela i filovati sa kremom. Preliti kolač sa ganache kremom koju napravimo od vrhnja i čokolade.

Posluživanje

Ukrasiti po želji.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com