Sastojci
-4 jaja-5 v.kasika secera
-3 v.kasike brasana
-1 v.kasika gustina
-5 v.kasika sitno mljevenih badema neoguljeni
-malo naribane korice od narandze
Za krem
-250 gr mascarpone sira
-2 dcl slatkog vrhnja
-4 v. kasike staub secera
-1 c. kasika vanilin secera u prahu
-naribane kore narandze
-oko 200 gr jagoda
Jos potrebno
-krupnije mljevenih badema i malo istopljene cokolade za ukras, ali nije obavezno
Priprema
Ako imate dva kalupa velicine 22 mozete peci skupa, mislim mogu stati u rernu jedan kraj drugog....ili prvo ispeci jednu pa drugu koru.... Izrezati pek papir velicine kalupa, kalup palo pomastiti, staviti papir, sasvim malo ga podmazati uljem i lagano posuti mljevenim bademimaJaja razdvojiti...Zumanjke dobro umutiti sa 4 kasike secera, pa dodati brasno i gustin, sve lijepo sjediniti dodati bademe i na kraju cvrsto ulupani snijeg od bjelanjaka koji smo umutili sa 1 kasikom secera, dodati narandzinu koricu i sve rucno izmjesati. lagano
Ravnomjerno podjeliti u pripremljene kalupe. Peci oko 12 min na T 200 *C ili zavisi od vase rerne... najbolje stara provjerena metoda cackalicom. Kod mene na 200 skoro nista ne izgori... Ostaviti u kalupu da se ohlade i onda izvaditi.
Za krem umutiti mascarpone sir sa 2 kasike staub secera i naribanom korom narandze Posebno umutiti slatko vrhnje sa ostatkom secera i v. secerom. Umijesati u smjesu sa sirom i sve skupa izmjesati. Krem je dosta cvrst, tako da ne treba dodavati zelatinu.
Staviti jednu koru na tanjir, premazati kremom, posuti narezanim jagodama, preko ponovo krem, pa kora i odozgo ukrasiti sa ostatkom krema
Gotovu tortu posuti sa krupnije mljevenim bademima i malo prosarati istopljenom cokoladom. Ostaviti u frizideru bar jedan sat
Posluživanje
Ja sam koristila biljno slatko vrhnje sa 19% masnoce.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com