burning-coffee-groundsBudite ekološki osviješteni i umjesto raznih hemijskih sredstva, za borbu protiv napornih komaraca – koristite stari talog kafe!

Osim što se koristi kod kompostiranja, za gnojidbu biljaka i za piling kože, stari sasušeni talog kafe ili pak mljevena kafa je super-učinkovit repelent za komarce, tvrdi američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA). Komarce, kao i druge insekte, totalno odbija miris stvoren od taloga kafe koji izgara! Evo kako to postići.
Napomena: Talog je bolji ali možete koristiti i običnu mljevenu kafu.

Instrukcije

1. Skupljajte talog kafe i stavljajte ga na aluminijsku foliju na tanjur. Postavite na hladnom i suhom mjestu, dok postane potpuno suh.

2. Stavite tu foliju sa suhim talogom kafe na tanjuru na ravnu površinu, kao što je stol, na otvorenom. Uvjerite se da životinje ili djeca nemaju pristup tom području.

3. Palite talog (ili mljevenu kafu) dugom šibicom ili dugim upaljačem (kako se ne bi opekli), sve dok se ne uhvati i počne dimiti.

4. Talog će lagano izgarati, a dim koji se stvara tjerati će komarce.Još jedan način je da talog oblikujete po dužini, poput baruta kojeg ste vidjeli u crtanim filmovima. Zapalite talog na jednom kraju i on će lagano gorjeti čime će mu se duljina skraćivati.
Ovaj jednostavan trik odlično funkcionira.

Evo super savjeta jednog našeg čitatelja: Stavite svježi list lovora umjesto tablete u električni aparat protiv komaraca. Vrijedi probati!

Osim komaraca, kafu možete iskoristiti u borbi s mravima.

Posipajte mljevenu kafu na mjesta gdje imate problema s mravima i problem je riješen.

Izvor: atma.hr