EL SALVADOR-HEALTH-ZIKA-VIRUS


Za našu je zemlju važno učiniti sve da se put prijenosa zaustavi, ističe epidemiologinja Iva Pam Novosel i upozorava da bi sve osobe koje su boravile u zemljama zahvaćenima epidemijom trebale barem dva tjedna odgoditi darivanje krvi i krvnih pripravaka, kao i doniranje sperme, te se suzdržati od seksualnih odnosa bez zaštite.

EL SALVADOR-HEALTH-ZIKA-VIRUS

“Iako su u Teksasu javne zdravstvene službe potvrdile prvi slučaj prijenosa virusa zika s čovjeka na čovjeka, seksualnim putem, to zapravo nije novost. Naime, i do sada se znalo da takva mogućnost postoji, ali to su bili sporadični slučajevi. Osnovni put prijenosa i dalje je preko komaraca, te sa zaražene majke trudnice, što ne znači da će svaka zaražena majka prenijeti infekciju na plod i roditi malformirano dijete, te dobrovoljnim darivanjem krvi u slučaju da su osobe zaražene virusom”, kazala je za Slobodnu Dalmaciju dr. Iva Pam Novosel, epidemiologinja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.


Globalna prijetnja

Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila virus ziku globalnom prijetnjom zdravlju, a u Europi je u proteklih nekoliko dana zabilježeno nekoliko uvezenih slučajeva virusne bolesti zika kod osoba koje su prethodno boravile u zahvaćenim državama, hrvatska eurozastupnica dr. Biljana Borzan poslala je Europskoj komisiji prioritetno pitanje o mjerama koje EU poduzima.

Ne širiti paniku, ali biti spreman

“Tigrasti komarac, koji je prijenosnik virusa zika, prisutan je u zemljama oko Mediterana, pa tako i u Hrvatskoj. Trenutno ne postoji opasnost od širenja virusa po Europi, no s dolaskom toplijih vremena povećat će se i taj rizik. Ne treba širiti paniku, no bolje je biti spreman. Zato sam zatražila informacije od Europske komisije i Europskog centra za kontrolu zaraza (ECDC) o mjerama koje će poduzeti”, kazala je dr. Borzan, članica Odbora za okoliš, zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta.

I SZO je jučer objavio kako bi europske zemlje trebale početi poduzimati preventivne mjere protiv virusa zike, imajući na umu povećan rizik od širenja u proljeće i na ljeto. Dr. Borzan za Slobodnu Dalmaciju kaže da je upozorenje dramatično te da treba poduzeti sve mjere opreza. Ne vjeruje da će se u Europi dogoditi epidemija širokih razmjera.


Zaraza dijagnosticirana prvoj trudnici u Europi

Trudna Španjolka koja je putovala u Kolumbiju zaražena je zika virusom objavilo je u četvrtak španjolsko ministarstvo zdravstva, i to je prvi slučaj zaražene trudne žene u Europi.

Ta pacijentica pregledana u Kataloniji je trudnica kod koje su se pojavili simptomi nakon puta u Kolumbiju, navelo je ministarstvo zdravstva u priopćenju. Ona je na popisu sedam slučajeva “uvezenih” u Španjolsku, tj. osoba koje su bile u dodiru s virusom na putu u opasna područja.

Ministarstvo dodaje da je ta žena u drugoj trećini trudnoće te da njezin slučaj nije težak. Virus je opasan za trudnice i u nekim slučajevima dovodi do teških komplikacija kod fetusa. Zbog deformacija fetusa, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je proglasila izvanredno stanje na globalnom javnozdravstvenom planu.

Time je zahvaćeno petnaestak zemalja Latinske Amerike, među kojima Kolumbija, druga najzahvaćenija zemalja nakon Brazila.

U Europi je već zabilježeno više desetaka slučajeva među osobama koje su se vratile iz Latinske Amerike, ali do sada niti jedna trudnica.

Izvor: net.hr