Ova biljka je ljekovita od korijena do ploda, ali se ipak najviše koriste plodovi, koji se beru drugom polovinom ljeta, pa sve do kasne jeseni, u zavisnosti od područja.

KLEKA I NJENA LJEKOVITA SVOJSTVA

Ljekovita svojstva kleke poznata su od davnina, a sigurno ste bar jednom doživjeli da vas je neko nudio klekovom rakijom pod izgovorom da je „lijek za dušu“, i nije bio daleko od istine. Njeni plodovi najviše se koriste kod stomačnih problema i problema sa mokraćnim kanalima i važi za jedan od najboljih prirodnih diuretika (pomoć pri izmokravanju). Može da se koristi i kao dezinfekciono sredstvo za rane, a pomaže i iskašljavanje, za šta najviše pomažu eterična ulja od klekovih bobica, koja mogu da se koriste i za masažu kod reumatskih bolova.
ČAJ OD KLEKINJA priprema se tako što se jedna kašičica sitno zdrobljenih plodova prelije šoljom vrele vode, poklopi i ostavi desetak minuta. Pije se šolja do dvije dnevno, a može se piti i na dva sata po jedna rakijska čašica. Upotreba ne smije biti duga i neprekidna, jer tragovi terpentina u kleki mogu izazvati nadražaj i zapaljenje bubrega. Stoga je najbolje uzimati čaj svakog mjeseca, ali samo po jednu nedelju.

ZA IZBACIVANJE PIJESKA I KAMENČIĆA iz mokraćnih puteva koristi se čaj pripremljen od dvije kašike zdrobljenih plodova na pola litra ključale vode, ostavi se u poklopljenom sudu pola sata i procijedi. Čaj treba piti sedam dana u mjesecu, svaka tri sata po jednu rakijsku čašicu.



ZA STOMAČNE GRČEVE pomiješajte jednake djelove kleke, pelina, hajdučke trave i kamilice i dvije-tri kašičice ove mješavine prelijte sa 2-3 šolje ključale vode, ostavite da stoji 10-ak minuta, procijedite i pijte nezaslađeno.

ZA GLAVOBOLJU, plodove kleke izdrobite i stavite kao oblogu na bolno mjesto.

KOD PROBLEMA SA JETROM ILI ŽELUCEM, ujutro na prazan stomak uzmite od 3-5 plodova kleke i dobro žvaćite.
PROTIV ŠEĆERNE BOLESTI

Koristiti sok od kleke (razređen) ili neslađen čaj spremljen od plodova kleke
Dobro promiješati po 10 g plodova kleke, virka (gospin plašt), lanenog sjemena, ždraljevine i lista borovnice pa 3 kašike te smješe preliti sa 0,5 l hladne vode, ostaviti da prenoci i sjutradan zagrijati i kuvati 5 minuta (pošto voda prokljuca), prohladiti, procijediti i piti pre svakog obroka po 1 cašu (nezaslađeno)

Izvor: prirodom4dozdravlja.blogspot