Uzgajanje limuna iz koštice je jako zanimljivo naročito djeci, koja poslije popijene limunade mogu da prate razvoj biljke i da s njom rastu. Iako limun počinje da cvjeta kao vrlo mlada biljka, plodove će donijeti tek poslije nekoliko godina.

solja-mandarine


A da li ste znali da u svojoj šolji možete posaditi pravo limunovo drvo.

Za to će vam biti dovoljna samo zemlja i koštice:

Izaberite najveća sjemena limuna ili grejpa. Očistite ih od spoljne kožice.
qqiC4sF5p4U


Prelijte vodom i ostavite tako na 6-7 dana, vodu mijenjajte svaki dan.

Kod potapanja, sjemena se prekrivaju želatinoznom kožicom, to je normalno.
tLtmWfpmOuE


X_F5qgw-cbo
Na dno šolje stavite nekoliko kamenčića da se stvori drenaža, poslije napunite šolju vlažnom zemljom. Sjemena se stavljaju u zemlju šiljastim krajem na dole, ostavljajući između njih prostor oko 5 mm.

ZES7jonGsJk

Nakon toga, skemena se prekrivaju krupnim pijeskom ili šljunkom.

c50QGELPAGcNe zaboravljajte prskati površinu vodom 2-3 dana. Možete poklopiti šolju najlonskom kesom ili folijom, stvarajući tako efekat plastenika.

Nastavite da prskate vodom jednom u dva dana, da potpomognete njihov rast.

Za 7-8 dana treba da se pojave prvi izdanci.

Hd3ivG8Zdxo


Ako se pojavilo mnogo izdanaka, možete ih pažljivo presaditi u drugu posudu. Tako im neće biti tijesno.

Poslije 3-5 mjeseci, kada sadnice porastu, treba odabrati najljepše i najjače, i presaditi ih u pojedinačne saksije većeg prečnika. Sastav zemljišta treba da ostane isti.

Ipak, nemojte očekivati da će drveće roditi ako ga ne kalemite, ali uz dobru njegu može da postane veoma lijepa i raskošna sobna biljka.

Limun voli da se tušira. Ljeti ga treba zalivati, đubriti hranivom za citruse i po mogućnosti iznijeti na vazduh. Ko ima baštu, može ga zajedno sa saksijom ukopati na sunčano mjesto.
Zimi limun voli svijetle i svježe prostorije, naravno, bez mraza. Zalivajte ga zimi umjereno, tek da se zemlja sasvim ne suši. Ako dio lišća opadne, ne treba se brinuti, to je normalno. U proljeće ga orežite, a za vrlo kratko vrijeme izrašće nove grančice i obrazovaće se lijepa žbunasta kruna.

Izvor: mimidiy/uspesnazena