Prikaz jela
Kore od bjelanjaka

9 bjelanjaka

1 žličica soli

150 g šećera

Krema od žumanjaka

9 žumanjaka

1/2 L mlijeka

3 žlice gustina

200 g šećera

1 vanilin šećer

250 g maslaca, omekšalog

Šlag

500 ml vrhnja za šlag


Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U bjelanjke dodajte sol i šećer te mikserom umutite bjelanje u čvrsto tučeni snijeg. Pećnicu zagrijte na 160 °C. Snijeg od bjelanjaka stavite u pravokutni lim za pečenje kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje (vjerujte, lakše je s papirom). Ravnomjerno rasporedite snijeg od bjelanjaka u lim i stavite u pećnicu na otprilike 30-40 minuta. Bjelanjci će se vjerojatno utrostručiti u pećnici, no jednom kad ih izvadite iz pećnice, slegnut će se i postat će savitljivi.
Ohlađenu smjesu od bjelanjaka podijelite na 3 jednaka dijela.
Skuhajte kremu od svih njenih sastojaka i u potpuno ohlađenu kremu dodajte omekšali maslac i umiješajte u kremu.

Vrhnje za šlag istucite u čvrsti šlag.

Voće narežite na ploške.

Slaganje kolača:

Na prvu koru od bjelanjaka stavite trećinu kreme od žumanjaka i ravnomjerno rasporedite. Na cijelu površinu stavite ploške jagode i premažite četvrtinom šlaga.

Na šlag stavite drugu koru od bjelanjaka, premažite drugom trećinom kreme od žumanjaka, rasporedite ploške kivija i premažite drugom četvrtinom šlaga.

Ponovo na šlag stavite treću koru od bjelanjaka, premažite ostatkom kreme od žumanjaka, rasporedite ploške banane i premažite cijeli kolač ostatkom šlaga.

U slast! :)

(slatkirecepti)