Sastojci:
PRHKO TIJESTO
13 dag brašna
1 dag gorkog kakaa
½ žličice praška za pecivo
5 dag šećera
1 vanilin šećer
1 žlica likera od višnje
8 dag omekšanog maslaca
4 jaja
10 dag šećera
1 vanilin šećer
10 dag brašna
½ žličice praška za pecivo
2 dag gustina
1 dag gorkog kakaa
prstohvat mljevenog cimeta
35 dag ocijeđene mase kompota od višanja
2.5 dl soka od višanja iz kompota
1 vrećica crvenog preljeva za torte
2 dag šećera
3 žlice likera od višanja
1 vrećica bijele želatine
5 žlica hladne vode
8 dl rashlađenog slatkog vrhnja
4 dag šećera u prahu
1 vanilin šećer
UKRAS
naribana čokolada
10ak višanja
Priprema – Schwarzwald torta
Za pripremu prhkog tijesta pomiješajte brašno,
prašak za pecivo i kakao. Dodavajte i ostale sastojke uz lagano miješanje
električnim mikserom na početku, a zatim većom brzinom dok se ne dobije
jednolična povezana smjesa.
Tijesto razvaljajte na veličinu kalupa za pečenje te
napravite nekoliko rupica čačkalicom ili vilicom. Stavite peći na srednju
temperaturu pećnice oko 15ak minuta. Kada je prhko tijesto pečeno, ostavite ga
da se ohladi.
Za pripremu biskvita pjenasto umutite jaja, a zatim
dodajte šećer i vanilin šećer i dobro promiješajte još nekoliko minuta. Brašno,
prašak za pecivo, gustin, kakao i cimet pomiješajte i lagano dodavajte umućenim
jajima za biskvit.
Smjesu za biskvit stavite peći na 180°C oko 30
minuta. Pečeni biskvit ostavite da se ohladi pa ga popola vodoravno prerežite.
Za pripremu nadjeva od višanja, pripremite crveni
preljev za tortu prema uputama sa poleđine vrećice sa 2.5 dl soka. Tomu dodajte
višnje (sa strane ostavite 10ak višanja za krajnje ukrašavanje) i šećer, a kada
se sve ohladi i liker od višanja.
Za pripremu kreme želatinu namočite sa 5 žlica
hladne vode i ostavite da bubri desetak minuta, a zatim zagrijavajte na vatri
dok se potpuno ne otopi. Od slatkog vrhnja istucite čvrst šlaga pa pomalo
dodavajte u otopljenu mlaku želatinu. Šećer u prahu pomiješajte sa vanilin
šećerom i umiješajte u kremu.
Tortu posložite tako da prvo stavite prhko tijesto
na podlogu pa na njega nanesete nadjev od višanja. Krajnji rub širine 1 cm
ostavite nepokriven. Na nadjev od višanja nanesite 1/3 kreme od slatkog vrhnja
pa poklopite prvom polovicom biskvita. Na taj biskvit namažite drugom trećinom
kreme od slatkog vrhnja i položite drugi dio biskvita. Cijelu tortu premažite
ostatkom kreme (par žlica kreme ostavite za ukrašavanje).
Schwarzwald tortu ukrasite ostatkom kreme i s 10ak
višanja koje ste prethodno ostavili sa strane.Cijelu tortu ukrasite
naribanom čokoladom i ostavite u hladnjaku da se ohladi najmanje 3 sata.
Schwarzwald torta je pripremljena i spremna za
serviranje