Sastojci:
  • kora
  • 6 kašika putera 
  • 240 gr tamne čokolade  
  • 3 jaja
  • 1 šolja šećera (250 ml) 
  • 1/3 šolje brašna  
  • 100 gr sjeckanih badema
Karamel:
  • 1/2 šolje (250 ml) šećera  
  • 2 kašike vode 
  • 1 kašika putera  
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • sladoled od kafe
  • 500 ml slatkog pavlake  
  • 250 ml mlijeka 
  • 5 žumanaca
  • 3 kašike muscovado šecera
  • 3 kašike smedjeg šećera 
  • 2 kesice nes kafe  
  • prstohvat soli
Sladoled od kondenz mlijeka:
  • 350 ml zasladjenog kondenz mlijeka 
  • 2 šolje slatkog vrhnja  
  • 1 kesica burbon
  • vanilinog šećera
Priprema:   

Prvo napraviti sladoled od kafe.Umutiti jaja,šećer,muscovado šećer i kafu.U šerpici zagrijati slatku pavlaku i mlijeko (ne treba prokuhati) pa 1 šolju vrele smjese dodati u jaja neprestano muteći mikserom.Sve ponovo vratiti u šerpicu i kuhati par minuta da se zgusne.Ohladiti pa smjesu sipati u mašinu za sladoled ili staviti u zamrzivač.Ako je budete hladili u zamrzivaču onda smjesu svakih pola sata dobro izmiješajte žicom da se razbiju kristali leda.Sladoled treba da bude čvrst ali ne skroz smrznut,treba da se može razmazat na koru a da ne curi ispod kalupa.

Rernu zagrijati na 170°.Kalup za torte 24 cm obloziti papirom za pečenje a stranice premazati puterom.Puter i čokoladu istopiti i ohladiti.Mikserom pjenasto umutiti jaja,šećer i so i u tankom mlazu dodati istopljenu čokoladu i puter neprestano miješajuci mikserom.Na kraju kašikom umiješati brašno i sjeckane bademe,sipati u kalup i peci 25.30 min.Ohladiti i presjeći na 2 dijela.1 dio ostaviti čitav drugi istrgat u komadice.

za karamel u šerpicu staviti šećer i vodu i neprestano miješajuci topiti na srednje jakoj vatri da dobije finu karamel boju.Dodati kašiku putera,energicno izmiješati da se sve poveze,onda dodati slatko vrhnje i sve dobro izmiješati.Ohladiti.

Kondenz mlijeko,slatko vrhnje i burbon vanilin šećer 10-tak minuta mutiti mikserom,dobit ćete pjenastu smjesu.

Na pladanj staviti donju koru,premazati sa pola sladoleda od kafe,posuti natrganom korom,posuti sa pola karamela,staviti sladoled od kondenz mlijeka i preko ostatak sladoleda od kafe.Ostaviti preko noći u zamrzivacu.15 min. prije služenja izvadite tortu iz zamrzivača da malo opusti pa tek onda sjeći.Svaki komad preliti sa malo karamela.