U našoj kući tikvica je omiljeno povrće i sprema se na milijun načina. Posebno za najmlađeg člana obitelji koji je izbirljiv u povrću pa mu na ovaj ili sličan način uspijem zakamuflirati da pojede i nešto što inače neće da jede, piše tajchi12345 na kulinarskom sajtu Coolinarika.

Recept je pogodan i kao hladno i kao toplo jelo. Hit je na dječijim rođendanima jer kuglice nabodem na šarene štapiće i uvijek se sve pojede i klinci traže još.

Kombinacije povrća su bezbrojne. Kod nas dosada isprobano sa tikvicama, špinatom, mrkvom, brokulom, mladim zelenim lukom i sirevima goudom, mozzarelom, edamerom, cheddarom i sl.

Sastojci:
-260 grama zelene tikvice
-1 kom mlada kapula (zeleni luk)
-2 jaja
-70 grama krušnih mrvica
-60 grama glatkog brašna
-80 grama gouda sira ( može i ementaler, mozzarella, cheddar...)
-pola čajne žličice vegete
-3/4 jušne žlice peršina ( svježeg ili sušenog)
bibera i soli
Priprema:

Tikvicu naribati zajedno sa korom ukoliko imate domaću ili provjerenu, kupovne tikvice ja ne ostavljam sa korom. Posoliti i ostaviti da pusti tekućinu.

Pripremiti ostale sastojke: sir naribati, mladi luk sitno narezati i nakon 15-tak minuta ocijediti tikvicu.

Sve sastojke zajedno pomiješati u zdjeli dok se lijepo ne sjedine. Ja prvo miješam žlicom a potom mijesim kao tijesto minut dva.

Rukom oblikovati kuglice i stavljati ih u tepsiju u kojoj će se peći na pek papir. Ukoliko Vam je smjesa previše ljepljiva i ne može se formirati u kuglicu koja se ne raspada dodajte još malo brašna ili krušnih mrvica.

Oblikovane kuglice poredati na pleh i staviti u zamrzivač. Tako ih ostaviti otprilike 2 -2 i pol sata.
Nakon toga ih izvaditi van posložiti u vrećice po količini već kako želite i vratiti ponovno u zamrzivač. Tako mogu stajati ne više od mjesec dana.

Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20 minuta, tj. dok ne dobije lijepu zlaćanu boju.

Servirati hladno ili toplo, kako ko voli.

Izvor: coolinarika